Ve zlínském bazénu se o víkendu dařilo zejména Vernerovi a Klusáčkové

A právě zástupci italského Sesto San Giovanni patřili k nejlepším oddílům víkendového programu. Na prvenství dosáhli Luca Dioli na polohové dvoustovce a Sara Tallini na trati 400 metrů volný způsob. Italská reprezentantka získala také pěknou řádku druhých míst, a to ve finálových závodech na 50, 100 a 200 metrů volný způsob.

Ještě úspěšnější byla Jana Klusáčková z Hradce Králové, která dominovala celkem ve čtyřech kategoriích. Na polohové stovce pak navíc přidala rekord Vánoční ceny.

Neztratily se ani zlínské závodnice. Zářila především Markéta Strapková, která ovládla znakařskou stovku. Na dvojnásobné distanci doplavala na druhém místě, další stříbro zařídila Jitka Kuchtíčková na trati 400 metrů volný způsob. Kuchtíčková dohmátla třetí i na volné dvoustovce, stejně jako Radka Kyliánová na tratích 100 a 50 metrů volný způsob. Poslední bronz přidala do zlínské sbírky Vendula Horníková na polohové stovce.

Mezi muži dominoval brněnský Martin Verner. Český reprezentant získal dvě prvenství a návdavkem přidal jeden bronz. Jedno prvenství zůstalo také ve Zlíně, a to zásluhou Daniela Málka, jenž triumfoval na své oblíbené prsařské stovce. Druhými místy na tratích 200 a 1500 metrů volný způsob zaujal Martin Tomášek, který přidal i třetí místo na čtyřstovce. Bronz si vyplaval rovněž Martin Hrabal, jemuž se zadařilo na znakařské dvoustovce.

Zlínští zástupci tak byli mezi 180 účastníky Vánoční ceny pořádně vidět, i když na výsledky z předchozích ročníků, kdy ještě plavali Ivo Benda či Marcela Kubalčíková, navázat nedokázali. „S tím jsme ale ani nepočítali. V rámci možností jsme dosáhli velmi slušných výkonů a zejména někteří, kteří plavali po nemoci, velmi mile překvapili. Škoda jen, že kvůli střevní chřipce nemohl startovat Michal Zouhar.

Určitě by přidal další medaili,“ uvedl trenér zlínského klubu Zdeněk Kasálek, jenž si pochvaloval i velký zájem diváků. „Balkon byl úplně plný. V takové atmosféře se závodí opravdu skvěle,“ doplnil.

Tím však letošní sezona ještě plavcům zdaleka nekončí. Už tento víkend hostí městské lázně ve Zlíně mistrovství České republiky žactva. Závody začínají v sobotu v 9 hodin a pokračují o den později v 25metrovém bazénu. Dorostence pak čeká republikový šampionát o týden později. „Každá medaile bude úspěchem,“ říká Kasálek.