Pod patronátem svého někdejšího trenéra Petra Přikryla pomáhá s výchovou talentů ve sportovních třídách tradičního Plaveckého klubu Zlín. A nejenom to.

Závodění věnovala plných 23 let

„Plaveckému klubu Zlín a zejména trenérům Přikrylovi, Vágnerovi a tehdejšímu předsedovi klubu panu Sýkorovi vděčím za dosažené úspěchy a za 23 let závodního plavání. Považuji za samozřejmé, že se teď snažím své nasbírané zkušenosti předat mladším plavcům a navíc práce s dětmi mě velmi baví," vysvětlila Kubalčíková.

Podobně přitom smýšlejí i další nedávné ikony zlínského plavání Daniel Málek a Ivo Benda, kteří se v práci pro oddíl také výrazně angažují.

„Když jsme závodní kariéru končili, tak o tom asi nikdo nepřemýšlel. Ale jsem moc ráda, že jsme se zase sešli u bazénu a společně pracujeme pro Plavecký klub Zlín, který nám roky poskytoval zázemí a zabezpečoval podmínky pro závodní činnost. Můžeme tak snad alespoň podpořit mladé talenty," říká držitelka 83 domácích mistrovských titulů.

Právě jména těchto plaveckých osobností, které svým věhlasem překonaly i hranice České republiky, jsou výborným lákadlem také pro všechny mladé zájemce o tento sport. Zvlášť v dnešní době, kdy se aktivnímu pohybu věnuje méně a méně školáků.

„Snažíme se získat pro plavání co největší počet dětí, ze kterých se pak může vylíhnout výrazný talent. Ale i ty děti, které v budoucnu nebudou patřit ke špičce, určitě plavání pro život obohatí. Plavání je velmi zdraví prospěšnou sportovní aktivitou, a navíc ne tak nákladnou jako jiné sporty," připomíná Kubalčíková.

Pro radost plave až čtyři kilometry

Nehledě na to, že u tohoto sportu lze setrvat téměř v jakémkoliv věku. I dnes ještě dokáže 39letá sportovkyně bez problémů uplavat vzdálenost, o níž si většina běžných smrtelníků může nechat jenom zdát.

„Díky mému zaměstnání jsem na bazéně docela často. Zaplavu si téměř denně, samozřejmě jen a jen pro radost, ale pro mne je radost uplavat tři čtyři kilometry. Plavu vlastně celý život, stále mě to baví, proto se do bazénu vždycky těším. Voda mě uklidňuje, relaxuji tam a čerpám z ní energii," prozradila účastnice letní olympiády v Atlantě z roku 1996.

S plaváním je tak spjatý v podstatě celý její život. „Přineslo mi spoustu krásných, jedinečných a nezapomenutelných zážitků, spoustu nových přátelství. Zvykla jsem si na to, že v životě nejde vždy vše lehce a člověk nedostane nic zadarmo. Je pravdou, že plavání ale zabíralo téměř veškerý můj volný čas, takže na jiné aktivity zbývalo méně prostoru," ukazuje Kubalčíková i odvrácenou tvář sportování na vrcholové úrovni.

Odešla, ačkoliv stále vítězila

Přesto vydržela v nejužší domácí špičce hodně dlouho. Až ve věku 33 let předala štafetu mladším. Na tuzemském šampionátu se přitom loučila ziskem stříbrné medaile na motýlkářské stovce. O cenné kovy tedy mohla bojovat i nadále.

„O konci kariéry jsem mluvila už šest sezon a pak jsem vždy řekla, ještě jednu. Ale jednou to přijít muselo. Byla jsem z toho rozhodnutí smutná, ovšem skončila jsem včas," myslí si i s odstupem doby Kubalčíková.

Poslední závod na 200 metrů motýlek plavala na mistrovství světa v Šanghaji v dubnu roku 2006. Pak už se ale definitivně odhodlala. „Přišel čas skončit. Plné vytížení v zaměstnání a tréninky už byly velkou zátěží pro organismus. Celý život nelze plavat na vrcholové úrovni. A myslím, že závodník má končit na vrcholu," pokračuje držitelka 19 českých rekordů.

Štěstí na trenéra

A právě s jejím odchodem a následným koncem aktivní kariéry Málka s Bendou je spjato i období, v němž zlínské plavání dočasně vyklidilo přední pozice na tuzemské scéně. Generační obměna si vyžádala svou daň.

„Každý oddíl prochází takovým obdobím a snaží se vychovat následovníky. Ale musí počkat na výrazný talent a těch nikdy není moc. Statistika říká, že na deset tisíc plavců se vyskytne jeden výjimečný talent. Co z něj vyroste, záleží na řadě faktorů, například na pracovitosti, disciplíně, biologickém vývoji a hlavně na umění trenéra. Já jsem nebyla výjimečný talent, ale měla jsem to štěstí, že pan Přikryl je muž na svém místě," uvedla nejúspěšnější zlínská plavkyně v novodobé historii.

Její slova potvrzují i nové hvězdičky zlínského plavání Markéta Strapková a Karel Beníček.

„Markéta i Karel jsou výborní znakaři a na tuzemských závodech získávají pravidelně medailová umístění. Markéta je účastnicí dvou evropských šampionátů, Karel se zúčastnil dvakrát mistrovství Evropy juniorů. Rostou další talentovaní závodníci, například mladá Diana Rochovanská či Jan Jelínek. Plavecký klub Zlín se bude určitě i nadále prosazovat mezi elitu," míní Kubalčíková.

Kariéra v číslech

83 titulů mistryně republiky

206 medailí z mistrovství republiky

19 překonaných rekordů ČR

5 účastí na mistrovství světa

13 účastí na mistrovství Evropy

3 účasti na Světové univerziádě

1 účast na olympijských hrách v Atlantě

Pracovní den

„Ráno v půl sedmé trénink 7. a 8. sportovní třídy, pak výuka na UTB ve Zlíně. Před večerem výuka malých dětí. V sobotu a neděli často závody. Volného času opravdu moc nezbývá, a když je, snažím se sama sportovat a udržovat se v kondici. Mám ráda také pěkný film, koncert a občas posezení s přáteli. A pokud je čas, tak v zimě na lyže, v létě na kolo a k moři za sluníčkem."