„Přestože trénuji starší dorostence ve Zlíně, po čase mi začala aktivní házená chybět, o více pohybu si říkalo i mé tělo. A protože jsem věděl o bystřických problémech s gólmany, v lednu jsem zavolal předsedovi klubu Honzovi Vejrostovi a nabídl svoje služby. Hned vzápětí jsem začal trénovat," potěšilo hráče ze Zlína, kterému ale házenkářské srdíčko bije pro bystřický klub. „Působím zde totiž už více než deset sezon," nahrubo spočítal.

Jaká bude vaše role v týmu?

Zatím vše mírním a do prvního týmu se rozhodně nehrnu. Mým přáním bylo především pomoci bystřické rezervě a při výchově mladých gólmanů s tím, že nebude ohrožena má práce trenéra dorostu ve Zlíně. Současně jsem rád, že se vyřešilo další účinkování zuberského gólmana Tomáše Janků, který bude jedničkou. Já mu budu spíše jen krýt záda a budu připraven, pokud bude potřeba. Opravdu se nikam netlačím. (Důrazně.)

Jak náročné bylo vrátit se do tréninkového procesu?

Začátky byly krušné, ale čekal jsem to horší. Po prvních trénincích jsem se i tak nemohl pořádně hýbat. (Smích.) S přibývajícími tréninky si už ale tělo začalo zvykat a nyní se cítím mnohem lépe než v lednu. Přestože jezdím do Bystřice i dvakrát týdně, po více než dvouleté pauze se s brankou stále seznamuji. (Smích.)

Nepřipadáte si jako Hašek, který také svou kariéru končil na vícekrát?

Já se vrátil teprve poprvé. (Smích.) Každopádně, pokud skončím příště, bude to už definitivní.

Trénujete mládež ve Zlíně. Zde po vás netoužili?

S nikým jsem se o tom nebavil, navíc ve Zlíně je dost kvalitních brankářů. V áčku kryje Mahuškovi záda Luňák, čím dál více příležitostí dostává i talentovaný dorostenec Šidlík. A protože zde už není záložní tým, další brankář Pavlinec je na hostování v Hradišti. Nikam se necpu, naopak Bystřice je pro mě srdeční záležitost.

Bystřice je v tabulce druhá. Jaké bude mít v odvetné části ambice?

Kdyby zde chtěli postoupit, mohli už v minulých sezonách, kdy soutěž vyhráli. Kvůli financím ale do extraligy nechtějí. Určitě budeme chtít v odvetné části co nejvíce potrápit suverénní Zlín a oplatit mu domácí porážku, která kluky stále mrzí. Určitě chceme v tabulce skončit co nejvýše, vyhrávat, sezonu v klubu dohrát a házenou se bavit.

Suverénní Zlín se netají postupovými ambicemi. Může jej ještě někdo zastavit?

Nemůže. Na nás má sice náskok jen tří bodů, ale protože my do baráže nechceme a jeho náskok na dalšího v pořadí je značný, už je rozhodnuto. Zlín má natolik zkušený kádr, že jeho pozici účastníka baráže nikdo neohrozí.

O vítězi I. ligy asi rozhodne vaše jarní odveta. Viděl jste na podzim první zápas v Bystřici?

Samozřejmě a dokonce jsem jim fandil a sledoval jej mezi bystřickými fanoušky. Kluci ve Zlíně mi to pak díky porážce dali pořádně sežrat. Teď, když budu na lavičce Bystřice, o to více budu chtít nad Zlínem vyhrát. Jemu by tato porážka v postupových plánech určitě neuškodila. (Smích.) Protože se oba celky velmi dobře znají, očekávám stejně jako na podzim vyrovnaný duel, ve kterém budou rozhodovat maličkosti.