Vítězem se stal Ronnie Schildknecht ze Švýcarska (8:11:24). Závodů se zúčastnilo ve všech jeho kategoriích 2000 triatletů z 43 států.

"V Port Elizabeth jsem po letech absolvoval nevydařený podnik. Už moje cesta do Jihoafrické republiky se o dva dny protáhla, protože jsem se zdržel na letištích v Paříži a Johanesburgu. K zavazadlům jsem se dostal ještě o další den později, takže předzávodní vyladění bylo daleko od optima. Navíc mi v samotném závodu v depu vyměnili tašku s přilbou a na kole jsem měl defekt," podělil se o nepříjemné zážitky železný muž z Malenovic.

Reprezentant klubu Author Tufo Trilife Zlín tak byl nejvíc spokojený se svým vystoupením v plavání.

„Úvodní díl jihoafrického Ironmana se mi vydařil, neboť jsem se ve dvacetistupňovém moři neustále držel ve skupině se silnými cyklisty. Než se však v depu vyřešila záměna mojí tašky s přilbou, byla tato skupina pryč a na kolo jsem vyrazil sám a zpočátku trochu ztrácel. A když už se mi dařilo náskok mých největších soupeřů stahovat, přišel defekt zadního kola, ztráta opět narostla a má bojovnost se otupila," přiznal 39letý sportovec.

„Dlouhou dobu jsem se držel kolem dvacáté příčky a až vystupňovaným posledním okruhem v maratonu jsem se posunul na konečné třinácté místo v cíli. Stejná pozice mi patří i ve světovém Profi rankingu na Havaji," uvedl mírně zklamaný Vabroušek, který také po mnoha letech prohrál se soupeřem z bývalé federace.

"Pokořil mě Slovák Karol Džalaj. Ten bral v konečném účtování závodu devátou příčku. Plaveckou část jsme měli podobnou, já jsem byl o něco lepší v běhu. Při cyklistice byl však Karol o více než dvacet minut rychlejší," pochválil závěrem výborný výkon svého kamaráda Vabroušek. ⋌(hot)