„Pro běžce je připravena kromě trasy klasického půlmaratonu v délce 21 km, kterou mohou proběhnout i týmy štafetovým během na 4×5,25 km, také desetikilometrová trasa," uvedl vedoucí produkce ZFF Aleš Zábojník.

„Účastníky závodu i jejich doprovod čeká vedle sportovního zážitku a s ním spojených trofejí i pozvání pořadatelů na akce doprovodného programu festivalu," doplnil Zábojník.

Trasa půlmaratonu povede z centrálního zlínského náměstí přes Benešovo nábřeží, Podvesnou na Čepkov, Rybníky přes bývalý Baťovský areál zpět na náměstí Míru.

„Rádi bychom již nyní upozornili motoristy, že na této trase se v době mezi 16. až 19. hodinou vyskytnou dopravní omezení a požádali je o trpělivost," zmínil spolupořadatel závodu Bohuslav Komín z organizace Běhy Zlín.

Zájemci o účast v jedinečném závodu najdou podrobné informace včetně registračního formuláře už nyní na webu zlinskypulmara­ton.cz.

„S registrací by zájemci neměli otálet, protože počet startujících je letos omezen na tisíc závodníků. Navíc čím dříve se přihlásí, tím mají větší možnost na startovném ušetřit," zdůraznil Aleš Zábojník.

„V ceně startovného navíc získávají běžci kvalitní funkční tričko a vstup na večerní koncert v Open Air Zóně festivalu," doplnil Zábojník.

Součástí akce bude i baťovský rodinný běh na 1400 m, který startuje ve 14 hodin a mohou se jej zúčastnit dospělí s dětmi i junioři. Tento běh je ohlédnutím do historie, konkrétně do roku 1941. Na trati se tehdy mezi baťovými atlety objevil i tehdy šestnáctiletý Emil Zátopek, který sice v závodě doběhl o tři vteřiny druhý, ale tato „osudová prohra" odstartovala jeho úspěšnou běžeckou kariéru.

„Startérem závodu bude Milan Krupička, člen festivalového štábu a syn vítěze závodu, prvního přemožitele Emila Zátopka, který vlastně sehrál klíčovou roli u zrodu pozdější sportovní legendy," dodal Aleš Zábojník.