„Byl jsem tam už loni a prohlédl jsem si jen Koloseum. Nečekal jsem, že je tak velké. Chození po památkách nemusím, ale letos toho chci vidět víc," culil se volejbalista Duc Luán Truong, přezdívaný Pepa.

„Také jsem už v Římě byl. Jak dohrajeme, máme volno a můžeme se procházet. Dostáváme zadarmo jídlo, pití, je o nás perfektně postarané, tak si hry užíváme. Řím se mi líbí, nabízí spoustu památek, takže stejně jako třeba v Paříži je na co se dívat," vypráví parťák Jiří Adamec.

Pepa Truong ale v rámci pěkné události nachází i jednu věc, kterou by vynechal. „Netěším se na dvacetihodinovou cestu. Je to nepříjemné na kolena, záda. Na druhou stranu co mají teprve hovořit dvoumetroví hoši," směje se a připomíná na volejbalistu nezvykle malou výšku 175 centimetrů.

„Ale zabavím se. Mám filmy v telefonu, hudbu a pobavím se s kluky," dodal Truong.

S Jiřím Adamcem je členem extraligové Fatry, stejně tak Michal Přikryl. Toto trio tedy bude hlavními hvězdami volejbalového výběru, jehož zbytek tvoří studenti, kteří na zlínské univerzitě navštěvují kroužek. Loni Zlín největší univerzitní soutěž v Evropě vyhrál, bude tedy obhajovat zlato.

„Mám medaili doma. Předávali nám je na pěkném ceremoniálu, na kterém vystupovaly mažoretky atd. Letos bychom zase mohli uhrát dobrý výsledek," věří Adamec, který studuje informatiku ve druhém ročníku.

„Před rokem jsme byli silní s Pavlem Bartošem. Teď tolik nečekáme, hlavní je zahrát si a užít si to," tvrdí oproti tomu Truong, jenž se věnuje procesnímu inženýrství.

Pro extraligové volejbalisty je úroveň hry na turnaji slabší, přesto vítají nové zkušenosti. A těší se na setkání s lidmi z různých koutů světa. Ve skupině A se utkají s francouzským výběrem univerzity v Lille, s týmem z Nepálu a Spojených arabských emirátů (SAE).

První tři týmy postoupí do čtvrtfinále. Účastníky skupiny B jsou francouzská Marseille, Sharjah ze SAE a slovenská Bratislava. Ve skupině C budou zápolit domácí Řím, Abú Zabí ze SAE a také studenti z Prahy. Finále mezi nejlepšími dvěma týmy se uskuteční v sobotu od 14 hodin.

Vedle volejbalistů pojedou na hry ze Zlína i futsalisté, kteří loni rovněž vyhráli, a tenisté.

Soupiska UTB

Volejbal: Michal Přikryl (1988), Duc Luán Truong (1995), Jiří Adamec (1995), Jan Vápeník (1994), Petr Nevrlý (1991), Robert Langer (1994), Kryštof Himmer (1994).