Mise splněna. Má stříbro. A vůbec neřeší, že za vítězným Václavem Pechem zaostal v konečném pořadí o 158 bodů.

„Mám naopak radost, vždyť republiku jedu teprve první sezonu," říkal v cíli Jakeš, který do letošního ročníku vstoupil pod hlavičkou Gemini Clinic Rally Teamu se špičkovým vozem Citröen DS3 R5.

Na závěrečném podniku, který se jel o uplynulém víkendu v Příbrami, odolal atakům průběžně třetího Romana Odložilíka.

„Cíl byl jasný: udržet druhou příčku před Romanem, což se povedlo. Ale na druhou stranu to mohlo v Příbrami dopadnout líp," ví Jakeš, jenž podobně jako v minulé sezoně má za spolujezdce Jaroslava Nováka.

Sobotní etapu totiž nedokončil kvůli jezdecké chybě. „Bylo to na šotolině, kde jsem v zatáčce jel příliš rychle a byl mimo ideální stopu. To se občas stane. Ale autu se nic zásadního nestalo," ulevil si.

Naštěstí pro něj odstoupil v sobotu i Odložilík, jemuž selhal motor. V neděli se pak oba piloti postavili opět na start a bojovali o body v samostatném hodnocení druhé etapy. A Jakeš byl rychlejší. Vyhrál hned čtyři z šesti rychlostních zkoušek.

„Do neděle jsme nastoupili v klidu a nakonec to zvládli," pochvaloval si pětadvacetiletý jezdec.

V Příbrami jasně triumfoval Václav Pech, který měl jistý titul šampiona už před závodem. Před druhým Dohnalem na peugeotu měl téměř minutu náskok.

„Vaška jsme chtěli více potrápit. Možná se pokusit i o vítězství. Bohužel kvůli havárii se nám to nepovedlo. Ale na druhou stranu jsme aspoň skončili celkově druzí," poznamenal Jakeš.

Valašský pilot už pomalu myslí na příští sezonu. A ví, že opět největším favoritem bude Pech. Ten v Příbrami triumfoval pošesté v kariéře a v počtu prvenství v této soutěži za sebou nechal legendu rallysportu osmdesátých a devadesátých let Václava Blahnu.

„Vašek je zkušený pilot, který chce pořád vítězit. Nemyslím si, že by byl třeba příští rok nějak psychicky unavený. Ale já doufám, že tentokrát mu to více zkomplikuji. Určitě bude za větší konkurenci rád," podotkl Jakeš.

Pomoci mu k tomu má i nové nastavení auta.

„Pořád je co zlepšovat, podvozek, diferáky. V posledních dnech testujeme, takže věřím, že budeme rychlejší. A taky už jsem se s autem dobře sžil," připomíná fakt, že s citroënem jede teprve první sezonu.

„Máme s citroënem ujetý rok. S autem si už rozumím dobře. Ale co se kilometrů týče, tak se klukům s továrními škodovkami samozřejmě rovnat nemůžu," uzavřel Jakeš.