V sobotu se v Holešově a okolí koná 8. ročník terénního triatlonu Holešovman

Holešov – V sobotu se v Holešově uskuteční 8. ročník terénního sprint triatlonu Holešovman. Letošní novinkou je zařazení tohoto závodu do Okresního poháru v triatlonu na Kroměřížstku. Do tohoto seriálu ještě patří dalších pět triatlonových podniků. Jsou to Morkovské Chlap, Hulmen, Morkoman, Kromplmen a Hulínský olympijský triatlon. Holešovští pořadatelé z klubu HC Gators připravili následující trať: 500 metrů plavání, horské kolo 26 kilometrů a běh 6 kilometrů. Vypsány jsou kategorie jednotlivců pro muže i ženy a také oblíbený závod tříčlenných štafet. Start je na místním Zámeckém koupališti v 10 hodin. Prezentace začíná v 6.30 hodin a končí v 9.30 hodin. ,,Očekáváme účast 150 jednotlivců a na startu se objeví zhruba dvacet štafet," předpokládá jeden z pořadatelů Michal Novotníček.

Ten představil trať závodu. ,,Plavat se bude na holešovském koupališti, kde je rovněž celé zázemí letošního Holešovmana. Cyklistika se pojede směrem na Dobrotice, Lysinu, Rusavu, rozcestí U Dubu, Hrubou Malíkovou, Žopy do depa v Holešově. Závěrečný běh jsme pak situovali přes Zámeckou zahradu k Rybářské chatě, ke Mlýnu do Dobrotic, na Želkov, dále pak přes brod u Holajky a do cíle znovu na holešovském koupališti," informoval Novotníček.

V loňském ročníku Holešovmana se představilo 83 triatletů. Mezi muži zvítězil časem 1:35:32. fryštacký Radoslav Šíbl z klubu 4Ever Cyklobulis Bystřice pod Hostýnem. V ženách brala prvenství Martina Novotná z Rusava Bike Teamu (1:56:29).

V Chomýži pořádají 20. ročník závodu v brokové střelbě

Chomýž – V Chomýži u Bystřice pod Hostýnem se v pátek a sobotu koná 20. ročník závodu ve sportovní střelbě. Soutěže v brokové střelbě na 1x20 terčů v loveckém kole a 1x25 terčů v americkém trapu budou probíhat v prostorách místní střelnice. K vidění bude také uzavřený závod o přeborníka Mysliveckého sdružení Křídlo. V pátek je mezi 15. a 18. hodinou na programu trénink. Začátek hlavního závodu je v sobotu v 9 hodin. Tradiční letní sportovní podnik v Chomýži vyvrcholí odpoledne mezi 15. a 16. hodinou. Loňským nejleším střelcem na Hané se v americkém trapu stal s nástřelem 48 bodů Petr Špaňhel. Soutěž v loveckém kole vyhrál s nástřelem 38 bodů Václav Bastl. Přeborníkem Mysliveckého sdružení Křídlo byl Marek Vítek (38 bodů).

Na kroměřížské Bajdě si nohejbalisté zahrají Sluníčkový turnaj

Kroměříž – V Kroměříži bude v sobotu k vidění 3. ročník nohejbalového Sluníčkového turnaje trojic. Ten se bude hrát na antukových kurtech na koupališti Bajda. Začátek je naplánovaný na 9 hodin. Prezentace probíhá mezi 8.30 a 8.45 hodinou. Startovné je 300 kč. ,,V každém kolektivu může ovšem nastoupit pouze jeden hráč krajského přeboru. Dorostenci kroměřížského klubu mají bez omezení vyjímku," vysvětluje za pořadatele kritéria Dana Surá, jejíž turnaj vyvrcholí rozhodujícími zápasy mezi 15. a 17. hodinou. Loni si v kroměřížském Sluníčkovém turnaji zahrálo 11 trojic. Z vítězství se radovalo družstvo Lucie (Lucie Holubová, Lukáš Němec, Marek Vilímek), které ve finále porazilo tým Krtečků (Radek Miškovský, David Němec, Dominik Rezek) 2:0 (-9, 8, 8)

V Karolínce a okolí se pojede specifický závod horských kol

Karolínka – V sobotu se ve Vsetínských vrších pojede již 18. ročník specifického závodu horských kol Zavolej mi do klubu. Start 19 kilometrů dlouhého největšího bikerového podniku amatérů na Valašsku, je v 11 hodin u restaurace Sklář v Karolínce. Prezentace probíhá mezi 9.30 a 10.30 hodinou. Okruhová trať po startu vede Kobylskou ulicí v Karolince až na Tanečnici. Pak pokračuje na Soláň, následuje sjezd Raťkovem zpět do Karolinky. Tam bikeři ještě přebrodí Vsetínskou Bečvu a teprve poté je čeká cíl. Startovné je 250 kč a v jeho ceně je pro každého účastníka mimo jiné guláš, občerstvení a slosovatelné startovní číslo do tomboly. V netradičním závodu bude kromě vyhlášení nejlepších bikerů ještě udělena cena za předposlední místo a odměňovat se bude i každé páté místo v ženské kategorii. Na start se ovšem může postavit maximálně 200 bikerů. V loňském roce v Karolínce brali prvenství Robert Kocián (45:01) a Tereza Tvarůžková (51:38).

Fotbalisté v Záhlinicích poměří síly v 11. ročníku Memoriálu Vratislava Šustra a Ladislava Nováka

Záhlinice - 11. ročník Memoriálu Vratislava Šustra a Ladislava Nováka pořádají v sobotu v Záhlinicích. Začátek fotbalového turnaje na Kroměřížsku, kterého se zúčastní kromě domácího celku ještě mužstva Roštína, Pravčic a Mysločovic, je ve 13.30 hodin. Hraje se vyřazovacím systémem. Semifinálevé duely jsou na programu ve 13.30 a 14.45 hodin. Utkání o 3. místo má výkop v 16.15 hodin. Finále bude k vidění v 17.30 hodin. Prvenství z roku 2015 obhajuje domácí kolektiv Záhlinic.

Na kolbišti Kopaniny v Prusinovicích se konají jezdecké závody

Prusinovice - Příznivci koní si dají v neděli sraz v Prusinovicích na Kroměřížsku. Tamní jezdecký klub pořádá Jezdecké závody 2016. Vypsáno je celkem sedm soutěží. Na místním travnatém kolbišti bude k vidění Soutěž ve dvoufázovém skákání 60-70 cm, Westernová soutěž Barely, Parkur stupně ZM, Parkur do 50 cm, Westernová soutěž Tyče, Parkur se stupňovanou obtížností do 110 cm a Vozatajský parkur. Začátek na závodišti Kopaniny za obcí Prusinovice směrem na Dřevohostice, je ve 12 hodin. Prezentace bude probíhat na věži rozhodčích mezi 10. a 11. hodinou.

Autor: Lubomír Hotař