„Ničeho v žádném případě nelituju. Člověk se musí dívat dopředu," vykládal pro Deník 45letý Jiří Gach, mistr světa i Evropy a dvojnásobný účastník olympijských her v Atlantě a Sydney.

Kam řadíte poslední titul z mistrovství světa amatérů? Ještě mezi profesionální úspěchy?

Je to můj třetí nejlepší výsledek. Mám titul mistra světa, pak deváté místo na olympijských hrách v Atlantě, což je asi vůbec největší úspěch kariéry.

Když se za závodem ohlédnete, cítil jste se být favoritem?

Jako favorit určitě ne. Tomuto se věnuji teprve druhým rokem. Střílí tam totiž obrovská sorta lidí. V trapu totiž střílelo vždy do sto dvaceti, na mistrovství Evropy se jich sejde 350 a na světovém šampionátu až šest set. Tohle je pro mě novinka. Nikdy mi nevyhovovaly roztažené závody na čtyři dny, tady mi to možná pomohlo.

Proběhly nějaké oslavy?

Zapili jsme to pěkně v hospůdce U Zvona v Otrokovicích se vší parádou.

Proč jste se rozhodl ukončit profesionální kariéru?

Bylo to na půl. Vloni jsem skončil na druhém místě v reprezentaci, ale státní trenér (Jan Dvořák – pozn. aut.) řekl, že to chce omladit a dát přednost mladším. Byl to zároveň trenér Komety, kde jsem do té doby střílel. Když jsem nemohl jezdit po republice a velkých závodech, naco by mě Kometa platila. Na druhé straně dělat v šestačtyřiceti vrcholový sport, to už pro vnitro musí něco znamenat. Měly by rozhodovat v první řadě výkony, což se tady zrovna nedělo.

A to vás štvalo?

Už mě přestalo bavit pořád něco někomu dokazovat, střílet nominace, být mezi třemi nejlepšími a na olympiádu jsem stejně nejel. To také rozhodlo. A ztratil jsem nervy. Raději se nyní budu věnovat závodům, kde může jet klidně třicet lidí z republiky. Když si seženete sponzory, je to prakticky to samé střílení. Jen to není na olympijské úrovni.

Mrzí vás ještě aféra, která vyvrcholila vaším koncem v národním týmu?

Určitě to nebylo z jejich strany košér. Mrzí mě to také. Dostávám se z toho zase zpět. Reprezentoval jsem tady sedmadvacet let a nabídli mi místo trenéra. Jenže chtějí po mně dodělat maturitu, což jim v době mé kariéry nevadilo, že nemám vyšší vzdělání. Takže mě nyní ženou do školy. Přihlásil jsem se a budu dělat nadstavbu, abych si vylepšil platové podmínky.

To je nepříjemné ve vašem věku ještě studovat, co?

To je. Tím spíš, že já jsem na učení nikdy nebyl. Snad to formou nějakých referátů a slohů doženu.

Bylo těžké se s koncem profesionální kariéry smířit?

Ano, to bylo. Střílení miluju, je to můj život. S kluky bych se klidně rval dodnes. Roky už nějaké mám, ale výsledky rovněž. Loučil jsem se těžko. Skřípal jsem zuby. Na Memoriálu Stanislava Bednaříka, který byl mým vzorem, jsem si posteskl. Ale jinak mě trénování baví a naplňuje.

Kromě toho ještě něco děláte?

Ještě chodím po brigádách, protože s mým současným platem vyjít nemůžu. Něco stojí i cesty do Brna, kam dojíždím dvakrát týdně. Mám nějaké sponzory, kterým vděčím za to, že vůbec můžu jezdit univerzal trap.

Jak je těžké sehnat sponzory pro váš sport na vaší úrovni?

Je to těžší, než když přijde nějaký fotbalista nebo hokejista. Tyhle sporty jsou populární na rozdíl od střelby. Většina se střelby víceméně bojí. A sponzoři se k nám moc nehrnou. Ale naštěstí se najdou i tací, kteří mi fandí a dodnes podporují včetně města Otrokovice. Jsem všem zavázán.

Když se vrátíte ke své kariéře, jste s ní spokojený, nebo někde v hlavě vám hlodá červíček pochybností, že jste mohl dokázat ještě víc?

Červíček tam určitě je. Byl jsem na spoustě mistrovství světa i Evropy. Mrzí mě pořád neúčast na poslední olympiádě. Určitě jsem ale měl zapracovat na psychické přípravě. Střílet jsem se naučil velmi dobře, ale nervy to většinou nevydržely.

Vizitka Jiřího Gacha

Narozen: 4. 8. 1969 ve Zlíně.

Rodina: manželka Eva a dvě dcery, Michaela a Andrea.

Největší úspěchy: titul mistra světa z 1990 Livorno i titul mistra Evropy v Kazani 2010, bronz a dodnes platný český rekord z roku 1995 na MS v Nikósii a OH v Atlantě 1996 (8. místo) a Sydney 2000 (16. a 32. místo).

Zájmy: myslivost, tenis, poker, bowling.

O co v kauze šlo?

Brokový střelec Jiří Gach z Komety Brno vystřílel bronzem na Světovém poháru v Pekingu loni v dubnu druhé účastnické místo pro Českou republiku na olympijské hry v Londýně v disciplíně trap. Už předtím na mistrovství světa zajistil kvótaplac jeho týmový kolega Jiří Lipták.

Na londýnské hry mohli v trapu jet pouze dva čeští střelci a ve hře byl ještě obhájce olympijského zlata David Kostelecký, který v srpnu vybojoval stříbro na mistrovství Evropy, čímž kvótaplac také vystřílel. Státní trenér Jan Dvořák dal nakonec v nominaci na hry přednost Liptákovi a Kosteleckému, kteří v olympijské sezoně předváděli lepší výsledky.

Podle Gacha měl český kouč o nominaci jasno dlouho dopředu a několikrát se k situaci vyjadřoval v médiích. Centrum sportu Ministerstva vnitra mu proto neprodloužilo smlouvu a Gach v reprezentaci skončil.