O účast v Norsemanovi 2016 se hlásilo 9000 zájemců. Ale jenom 250 z nich, což je limit pořadatele, se ho mohlo zúčastnit. Na start v Eidflordu se ale postavili reprezentanti sedmačtyřiceti zemí. Malenovický triatlet začal solidním výkonem v 3800 metrů dlouhém plavání.

,,To startovalo skokem z nákladního trajektu do třináctistupňové vody. Plavání však bylo letošní nejteplejší disciplínou. Ve vodě jsem se cítil dobře a z ní jsem šel ze třinácté pozice," zavzpomínal na úvod podniku v Norsku Petr Vabroušek. Technicky náročná cyklistická část měřila 180 kilometrů. Měla převýšení 3900 metrů a Ironman z Malenovic se po ní v průběžném pořadí posunul na třetí místo.

,,Na kole se strhlo peklo. Na trati nás doprovázela hustá mlha, vytrvalý déšť, ledový vítr a teplota okolo tří stupňů. Do kopců jsem přesto na soupeře získával a posouval se rychle dopředu. Bohužel jsem ztrácel ve sjezdech. Při nich byla pocitová teplota díky rychlosti a dešti hluboko pod nulou. Navíc jsem trať neznal," zavzpomínal na drsné podmínky Vabroušek, který si závod ,,užil" i v závěrečném maratonu.

Ten měl převýšení přes 2000 metrů a končil na vrcholu Gaustatoppen ve výšce 1850 m.n.m.. ,,V běhu jsem byl kompletně promrzlý a maraton byl pro mě proto od začátku velkým trápením. Do cíle jsem tak dorazil na osmé příčce. Přesto jsem s výkonem i umístěním v Norsku spokojený," konstatoval závěrem Petr Vabroušek.

Lubomír Hotař