Jak vás napadlo zapojit se takovým způsobem do organizace závodu Cream Bike Čeladná 2015?

S přípravou tratí jsem pomáhal už loni při prvním ročníku tohoto závodu. Přijde mi jako skvělá věc, že mohu své zkušenosti ze své profesionální závodní éry takto zužitkovat a připravit účastníkům závodu příjemný den.

Byla letošní příprava odlišná oproti loňsku?

Určitě ano. Minimálně v tom, že jsme se oproti prvnímu ročníku poučili. Loni to bylo mnohem složitější. Byl to úplně první ročník, nevěděli jsme, co čekat. Ať už co se týče terénu, protože já v Beskydech nejsem doma a neznal jsem to tu, ale i z hlediska formy závodníků. Přece jen je to závod pro širokou veřejnost. A zpětně z reakcí lidí vím, že jsme loni trať udělali asi až moc těžkou. Toho jsme se tentokrát vyvarovali.

V čem je tedy letošní ročník jiný?

Díky přípravám druhého ročníku závodu jsem v Beskydech strávil mnohem více času, v Čeladné jsem byl minimálně jednou týdně na kole. Tratě, které jsou podle obtížnosti rozdělené na lehčí, která má 20 km a těžší 55 km, jsme připravovali ve třech lidech asi půl roku. Hledali jsme různé varianty a opravdu si s tím vyhráli.

Jakých změn doznali tratě pod vaším vedením?

Trať jsme zlehčili, zejména co se týče startu. Letos to bude volnější, po startu závodníci budou projíždět údolím, čeká je pozvolné stoupání nahoru na Pustevny. Loni hned po startu čekal cyklisty obrovský přímý krpál, a to nebylo úplně ideální. Přece jen chceme, aby si závod i užili. Protože příroda v Beskydech je nádherná, po cestě budou spousta krásných výhledů, o které nechceme účastníky ochudit. A věřím, že vyjet na Pustevny bude krásné razítko celého závodu.

Zúčastníte se závodu i vy sám?

Bohužel ne, já budu závod kontrolovat z hlediska organizačního. Největším lákadlem pro lidi bude určitě účast Jardy Kulhavého. Je to olympijský vítěz, mistr světa a pro závodníky bude určitě zajímavé porovnat třeba své rozestupy nebo mezičasy s takovým borcem. I když je pravda, že by bylo zajímavé si trať vyzkoušet při plném provozu během závodu a asi mi to v tu chvíli bude trochu líto.

Jste spokojený s tím, jaké trasy jste pro závodníky připravil?

Rozhodně ano. Myslím, že se nám povedlo krásně skloubit krátkou i dlouhou trať. Trať jsem projel asi třicetkrát a jsem přesvědčený, že se nemáme za co stydět. Mám z naší práce dobrý pocit. Jsou tam pevné prvky, těžší výjezdy, ale i krásný singltrek a asfalt, kde si člověk odpočine. Tratě jsou opravdu citlivě dělané tak, aby tento závod zvládl každý. Teď už jen si přát, aby klaplo počasí, protože to je na horách hodně nevyzpytatelné. Ve všech ostatních případech myslím, že jsme připravili skutečně kvalitní závod.