Druhé místo na trati mezi Prusinovicemi, Pacetluky, Líšnou, Dobroticemi, Holešovem s cílem opět v Prusinovicích vybojoval s desetisekundovou ztrátou Vašek Strnad ze stáje Inkospor Team. Bronzovou příčku obsadil v čase 1:49:22 Tomáš Petříček z Bike Triatlonu Morkovice. V letošní Rohálovské padesátce se v hlavním závodu prezentovalo 676 vyznavačů horských kol a v této konkurenci se prosadili i další regionální bikeři.

Pavel Žák (Bike Triatlon Morkovice, 1:52:24) skončil šestý, fryštácký Radoslav Šíbl z klubu 4Ever Cyklo Bulis Bystřice pod Hostýnem (1:52:47) získal sedmou pozici, Tomáš Frýdl z kašavského Valachbajk Teamu dojel v čase 1:53:14 osmý a Milan Žmolík (Montiva Fryšták) bral za čas 1:55:00 jedenáctou příčku.

,,Od startu jsem si hlídal pobyt na špici závodu. Zpočátku byla vpředu sedmičlenná skupina, abychom s přibývajícími kilometry zůstali na čele jenom čtyři jezdci. Sám na první příčce jsem se ocitl na pětadvacátém kilometru. Pět kilometů před cílem jsem však měl defekt. Zadní kolo jsem musel dofoukat a to mě asi čtyřicet sekund zdrželo. Ovšem i s hřebíkem v zadním kole jsem závod nakonec bezpečně vyhrál," prozradil Jiří Hradil.

Spokojený byl také druhý v pořadí Vašek Strnad. ,,Na začátku bylo tempo na mě dost rychlé. Ale protože jsem se pohyboval ve skupině, která mi vyhovovala, tak jsem se s ním dokázal srovnat," pochvaloval si biker z Brna Strnad.

Závod se povedl i bronzovému morkovickému Petříčkovi. ,,Čelo jsem měl neustále na dohled. Ovšem i za mnou útočili silní bikeři. Proto jsem se na třetí místo probojoval až těsně před Prusinovicemi," těšil se z povedeného výsledku Hanák Tomáš Petříček.

Závod žen vyhrála časem 2:02:11 loňská celková vítězka Českého poháru v maratonu horských kol bikerka z Koryčan hájící barvy zlínského týmu Amanity Extrem Sport Irena Berková. Druhá v pořadí Jana Bednaříková ze stejné formace za ní zaostala o šestnáct minut a devět sekund.

Třetím místem se pyšní Hana Pezová (Cykloservis Peza, 2:21:24). Martina Novotná (Rusava Bike Team, 2:22:52) skončila čtvrtá, zlínská Helena Kotopulu (2:24:23) dojela pátá a Svatava Kučná (4Ever Cyklo Bulis Bystřice pod Hostýnem, 2:25:01) obsadila šesté místo.

,,Těsně před startem jsem zjistila, že letos v Prusinovicích až na Janu Bednaříkovou chybí kvalitnější konkurence. Proto jsem si na zisk zlaté příčky věřila. A to jsem ještě první polovinu jela volněji. Poté jsem však zvolila ostřejší tempo," usmívala se při vyhlašování vítězek Irena Berková, jež má letos v nohách 4000 tréninkových kilometrů.

,,To proto, že mě v první polovině sezony čekají dva vrcholy. Začátkem května se zúčastním mistrovství Evropy v maratonu horských kol v Německu a ve stejné disciplíně se představím na konci června na světovém šampionátu v Itálii," svěřila se se svými plány Berková.

V Prusinovicích si zazávodily rovněž tandemy. V tomto zajimavém měření sil dominovali největší favorité a úřadující mistři republiky bratři Jiří Slavík z Přestavlk a Dušan Slavík ze Zlína (OD Morava). Ti brali prvenství za čas 2:02:03 a v Rohálovské padesátce vyhráli už popáté v řadě. Druzí dojeli Roman Jaroš s Miroslavem Ševčákem (Rusava Bike Team, 2:18:56), třetí pozici získali Vladimír Dvouletý s Filipem Dvouletým (Kola Číhal, 3:01:57).

Krize přišla, když jsem našel hřebík v plášti, přiznal Hradil

Prusinovice – Šestému ročníku závodu horských kol Rohálovská padesátka vévodili zlínští cyklisti. Za krásného, skoro letního počasí odstartovalo na prašné padesátikilometrové trati hlavního závodu 676 závodníků a závodnic. Jako první zdolal trasu se dvěma brody a převýšením 950 metrů Jiří Hradil v barvách dresu Force KCK Zlín.

Svým časem 1:49:12 vylepšil o celých dvanáct minut čas loňského vítěze Kryštofa Bogara. Vítězkou ženské kategorie se stala stejně jako loni třiatřicetiletá cyklistka ze zlínského týmu Amenity extréme sport Irena Berková, a to v čase 2:02:12.

„Jelo se mi dobře, trať byla rychlá a prašná," zhodnotil závod v cíli 29letý vítěz.

Čekal jste tak dobré umístění?

V novinách jsem četl, že patřím ještě s dalšími dvěma jezdci mezi favority závodu, tak jsem doufal, že to potvrdím a nakonec se povedlo.

Po kolikáté už jste jel Rohálovskou padesátku?

Myslím, že jsem vynechal jen jeden ročník, takže po páté. Už to tady znám jak vlastní boty.

Postihla vás někde na trati krize?

Největší na mě přišla, když jsem našel hřebík v zadním plášti, tak jsem musel dofukovat a tím jsem trochu ztratil čas. Naštěstí jsem měl už náskok, takže mi to první místo vyšlo.

Co atmosféra na závodě?

Byla naprosto perfektní. Lidé fandili výborně, což mi hodně pomohlo.

Jak náročná byla příprava?

Přiznám se, že teď ty poslední týdny už jsem moc netrénoval, ale spíš se jen tak vozil, ladil formu. Nejvíc jsem naopak dřel přes zimu a ještě v březnu, když jsem jel trénovat na Mallorcu.

Kolik už máte najetých kilometrů letos na kole?

Moc to nepočítám, ale určitě to bude něco přes pět tisíc kilometrů.

Jaký další závod vás teď čeká?

Teď se chystám do Maďarska. Příští týden tam jsou orientační závody horských kol, tak tam zkusím zabodovat.

GABRA ČELŮSTKOVÁ, LUBOMÍR HOTAŘ