Zlínský pilot se s ním rozloučil hezkým výsledkem a šestým místem na Valašsku uzavřel své letošní účinkování v domácích soutěžích.

„Jsme rádi, že jsme si závod opravdu užili. Od začátku do konce vše fungovalo výborně, samozřejmě až na nějaké jezdecké minichybičky. Hezky jsme si zazávodili a tahali se o vteřinky s Honzou Sýkorou a Mirkem Jakešem. Po Honzově chybě už zůstal jen Mirek Jakeš, kterého však na závěrečných rychlostních zkouškách trápila technika,“ ohlédl se za posledním vystoupením této sezony Tarabus.

Celkově to tedy stačilo na páté místo v absolutní klasifikaci. Ne že by to byl vyloženě špatný výsledek, zvlášť v konkurenci vozů WRC v podání Romana Odložilíka a Pavla Valouška, ale přece jen bronzový medailista z loňské sezony ve velkém mistrovství pomýšlel o něco výš. „Na začátku jsme mířili rozhodně výš. Nicméně naše sprintová sezona byla taková, jaká byla, včetně většího počtu odstoupení, než by bylo pro lepší výsledek optimální,“ znal příčiny zlínský pilot.

Společně s navigátorem Igorem Norkem dvakrát odstoupili kvůli technické poruše, jednou havarovali.

„Problémem byl také handicap s neznalostí většiny tratí kromě Kopné a Vsetína. Za další příčinu relativního neúspěchu považuji neustále přesedání z dvoukolky do S2000. To v praxi znamenalo, že než jsme se při zmíněné konkurenci stačili s fiatem rozjet, už nám soupeři ukazovali záda a na sprintu není čas nic dohánět,“ našel další příčiny Tarabus.

Naopak spokojenost zavládla s působením posádky ve vybraných závodech velkého mistrovství, kde Tarabus s Norkem startovali s novinkovým autem Škoda Fabia R2.

„Měli jsme možnost během roku úspěšně vyzkoušet vynikající novou dvoukolku, se kterou se nám dařilo na prestižní Barumce či Bohemce a s níž jsme startovali i na slavném San Remu. V jednom závodě jsme osedlali i klasické mitsubishi,“ vzpomněl na pestrý výběr vozů v tomto ročníku 34letý soutěžák.

Co se týče plánů pro příští sezonu, ty zatím zůstávají zahaleny v mlze, i když samotný tým už má samozřejmě docela konkrétní představu o tom, jak by se měl nadcházející ročník odvíjet.

„Všeobecně jsme deklarovali, že uplynulá sezona byla spíše přechodná. I proto jsme startovali hlavně ve sprintech. Vše další se ale bude odvíjet od probíhajících jednání. Jakmile budeme mít konkrétní výstupy, fanouškům dáme samozřejmě vědět,“ slíbil Tarabus.