Obdivuhodná je rovněž skutečnost, že do cíle doběhlo 554 půlmaratonců, 301 účastníků čtvrtmaratonu a 58 štafet. S průběhem atletického podniku v krajském městě je proto spokojená jedna z organizátorek Kateřina Martykánová.

Kdy se začalo s přípravou Festivalového půlmaratonu? Bylo to několik týdnů po skončení loňského premiérového ročníku. Na konci léta 2016.

Kolik lidí se podílelo na organizaci závodu?

Nejužší tým byl složený z pořadatelů ze zlínského filmového festivalu a sdružení Běhy Zlín. Celkem to bylo 8 lidí.

Zlínský půlmaraton.
Král a první dáma zlínského půlmaratonu je z Ukrajiny. Slaví Veretskyi a Kiriars

Co vlastně příprava půlmaratonu ve Zlíně obnášela?

Byla to celá řada organizačních úkolů. Od oslovení partnerů, komunikaci projektu až po samotnou realizaci závodu.

Jak to ve Zlíně probíhalo v posledním období před závodem?

Na téměř totožné trati jako v loňském roce probíhalo její testování se skupinou běžců. Například s Vlastimilem Bukovjanem nebo Petrem Vabrouškem. V posledním týdnu před závodem se dolaďovaly detaily na trati, bylo několik schůzek organizačního štábu a kompletovaly se ceny. Proběhla také informační kampaň mezi obyvateli Zlína, protože v době půlmaratonu byly některé komunikace uzavřené a byly odkloněné i některé linky městské hromadné dopravy.

Kolik bylo potřeba pořadatelů?

Okolo závodu se pohybovalo 160 dobrovolníků.

Kteří zajímaví běžci se postavili na start?

Půlmaraton běželi například držitel nejlepšího maratonského času ve Zlínském kraji Vlastimil Bukovjan, syn ironmana Petra Vabrouška Filip, handicapovaný lyžař Patrik Hetmer. Součástí jedné z přihlášených štafet byl i primátor Miroslav Adámek. Společně s běžci se postavil na start i filmový štáb připravovaného snímku Dana Svátka Úsměvy smutných mužů.

Co se ještě dělo zajímavého okolo letošního Festivalového půlmaratonu?

Startéry byli prezident zlínského filmového festivalu Čestmír Vančura a slovenská herečka Danica Jurčová. Dobrou myšlenkou rovněž bylo přesunout půlmaraton až na závěr devítidenního festivalového programu. V sobotu na náměstí Míru nechyběl ani bohatý doprovodný program.

LUBOMÍR HOTAŘ