Šachy hraje od mládí a v současnosti předává své zkušenosti mladším generacím. „Šachy mají obrovský přínos pro život. Jednak pomáhají dětem získat plán do života, ale jsou prospěšné i v matematice a dalších školních předmětech,“ myslí si Josef Tomek, který trénuje děti už devátým rokem.

Nevýhody u tohoto sportu nevidí. „Potřebujeme, aby žáci měli radost ze hry a aby je to bavilo,“ komentuje zápal svých svěřenců. Jeho práce se ale netýká pouze komunikace s dětmi.

„Často musím pracovat i s rodiči, abych je usměrnil a přiměl je, aby děti k šachům vedli,“ vysvětluje pozitivně naladěný trenér. Ne vždy je totiž jednoduché mládež u tohoto koníčku udržet.

„Malenovickou školu navštěvují spíše nadanější děti, které mají často více zájmů,“ vysvětluje Tomek, proč klub přichází o starší hráče. Je potřeba, aby děti doma trénovaly a řešily diagramy, ale na to nemají kvůli jiným zálibám čas. Josef Tomek vidí rozhodování pod stresem nebo tvoření plánu hry, které jsou součástí každé šachové partie, jako přínosné nejenom pro budoucí studium.

Sám hraje šachy téměř šedesát let a za tu dobu prošel mnoha šachovými kluby. Jako rodák ze Šumic u Uherského Brodu se šachy začínal právě tam. „Dokonce na vojně jsme založili šachový klub. Tehdy nás trénoval Vratislav Hora,“ vzpomíná. Od 80. let si dával šachovou pauzu. Až v roce 2009 se přidal ke klubu v Malenovicích, kde s dětmi sbírá úspěchy. „Probojovali jsme se až do první mládežnické ligy,“ hodnotí s úsměvem. (dam)

Autor: Dagmar Matulíková