Úspěch je o to cennější, že talent zlínského tenisu se musel do závěrečných kol prokousat až z kvalifikace.

„Původně jsem brala turnaj jako ideální rozehrání na novou sezonu. Za cíl jsem si proto dala uhrát alespoň kolo v hlavní soutěži. Nakonec toho bylo mnohem více," směje se Miklová, která v soutěži patřila vůbec k nejmladším.

„Řada holek, co pravidelně startují na grandslamech dorostenek, se ani tak daleko nedostala. Konkurence zde byla opravdu hodně velká," potvrdila.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Macharáčka se nakonec probojovala až do semifinále, kde podlehla první nasazené Mendesové (Přerov) ve dvou setech 2:6, 3:6. Titul ale nakonec brala liberecká Stuchlá.

„Po pravdě jsem v Milovicích asi dosáhla maxima i kvůli tomu, že mi v závěru pochyběly síly. Na rozdíl od většiny konkurentek v hlavní soutěži jsem měla za sebou o dva duely kvalifikace navíc. Být čerstvější, semifinále by určitě bylo vyrovnanější a třeba bych překvapila," pousmála se studentka zlínského sportovního gymnázia.

Úspěch navíc korunovala i ve čtyřhře, kde s dcerou hokejového olympijského vítěze z Nagana Pavla Patery Dominikou uhrála rovněž semifinále, když podlehly až pražskému páru Holanová – Vrbenská (0:6, 3:6).

„S Dominikou se známe z mého účinkování v dresu Sparty, ale dohromady jsme se daly na poslední chvíli. Společný úspěch hodně potěšil," skromně konstatovala Miklová.

I přes nečekaný velký úspěch se ale žádné velké oslavy nekonaly. „Byla jsem pochválena okolím a něco málo jsem si vydělala z prize money na Ježíška. V mé krátké kariéře to byla největší odměna," přiznala Miklová, evropská šampionka družstev do 14 let a vítězka MČR starších žaček.

Uplynulý druhý rok mezi dorostenkami ale nepovažuje výsledkově za nejlepší, když si ve světovém žebříčku ITF do 18 let o sto příček pohoršila.

„Je to asi daň přechodu mezi nejstarší. Herně i psychicky jsem na tom začátkem roku byla dost špatně, ale v létě, kdy jsem začala ještě více trénovat, navíc s kluky, jsem cítila výrazné zlepšení. Poslední úspěch je pro mě první vlaštovkou a psychickou vzpruhou do dalších bojů. Začátkem roku mám v plánu několik mezinárodních turnajů nejprestižnější kategorie ITF juniorek," upřesnila Miklová, která má za vzor švýcarského tenisového gentlemana Rogera Federera.

„A jaký mám další cíl? Vyhrát maximum utkání a posunout se žebříčkově nahoru. Pak se uvidí," dodala skromně Barbora Miklová.