V pořadí osmé mistrovství světa juniorů organizace FIRS se uskutečnilo ve Franci, konkrétně ve městě Toulouse. Česká reprezentace je nejúspěšnější zemí v historii. Ze sedmi účastí dokázala získat hned pětkrát zlato, jedno stříbro a letos premiérový bronz. Český tým tak pochopitelně i letos pomýšlel na obhajobu pěti předchozích titulů.

V druhém utkání s Austrálií na sebe upozornili všichni zlínští hráči. Od 21. minuty si zachytal Lukáš Stojar. Patrik Dalajka nasázel do sítě protinožců dva góly, Michal Hlaváč zaznamenal dvě asistence a jednou přihrávkou na gól se do statistik zapsal i Martin Gremlica. Nejvýrazněji na sebe upoutal Miroslav Zaremba, který zaznamenal hattrick.

„Na tento zápas vzpomínám s velkou radostí, protože dát tři góly na mistrovství světa je pro mě velkým úspěchem. První polovinu zápasu jsem se střelecky trápil, ale ve druhé půlce jsem se konečně trefil a během pěti minut se mi to podařilo," vzpomíná na utkání s Austrálií Zaremba.

Čeští junioři po výhrách ve skupině nad Španělskem (2:1), Austrálií (12:1) a Mexikem, které se na poslední chvíli odhlásilo, postoupili do čtvrtfinále. Tam na ně čekal výběr Itálie.

Češi si s Italy poradili poměrně snadno a zvítězili v poměru 5:1. To znamenalo postup do semifinále a souboj o finále s domácí Francií. Tam skončil zlatý český sen a také jedna dlouhá série. Prohra v semifinále s Francií znamenala pro český celek prohru po 40 vyhraných zápasech! Až nyní se museli Češi sklonit před svým soupeřem. Domácí tým vyhrál 5:4 po prodloužení. Prohře nezabránily ani asistence Dalajky a Gremlici.

České mladíky čekal boj o bronz s USA. První velkou změnou bylo nasazení zlínského brankáře Lukáše Stojara. Ten vystřídal zraněného Lukáše Langera. O tom, že bude chytat, se dozvěděl při snídani v den utkání.

„První člověk, který mi řekl, že další zápas chytám, byl spoluhráč, který bydlel o pokoj vedle. Oficiálně jsem se to od trenérů dozvěděl až u snídaně, ale tak nějak jsem s tím počítal, když jsem viděl zraněnou ruku Lukáše Langera," řekl Stojar. Pro něj to nebyla vůbec lehká pozice, protože na šampionátu odchytal pouze dvacet minut proti Austrálii a nyní musel čelit silným Američanům.

„Cítil jsem se celý turnaj dobře, ač jsem si skoro nesáhl na puk kvůli dvojici týmů, které bohužel nedorazily. Věřil jsem v sebe. Když mě sem trenéři vybrali, tak asi díky tomu, že něco taky umím. Na nervozitu nebyl čas. Chtěl jsem si hlavně užít tu atmosféru a pomoci týmu k medaili, která sice není zlatá, ale pořád je hodně cenná pro mě a určitě i ostatní kluky z týmu," prohlásil Stojar.

Češi porazili Američany 4:3 a velkou zásluhu na tom měli kromě gólmana Stojara i dva zlínští útočníci. Vítězný gól vstřelil Miroslav Zaremba a nádherným sólem přes celé hřiště se prosadil i jeho parťák Martin Gremlica.

„Měl jsem puk v našem pásmu a hledal jsem, komu bych mohl rozehrát. Nikdo se mi nenabídl, tak jsem to vzal na sebe. Prvního hráče jsem přebruslil, dalšího jsem si obhodil a už jsem jel sám na gólmana. Pak už mi jenom blesklo hlavou, že jako pravák udělám blafák do forhendu a zasunu puk za beton. To se mi nakonec povedlo, ale když se na ten gól podívám znovu, tak pořád nevím, jak jsem to všechno vlastně udělal," popsal s úsměvem svou trefu Gremlica.

Z vystoupení českých juniorů tedy vzešel bronz, což Miroslav Zaremba hodnotí kladně.

„Přijeli jsme do Toulouse s tím, že obhájíme zlato, ale nakonec i to třetí místo je krásné. Myslím si, že být třetí na světě je taky úspěch. Takže nakonec jsem spokojen i se třetím místem. Navíc vstřelit vítězný gól byl pro mě opravdu skvělý pocit," svěřil se střelec vítězné trefy utkání o bronz. V dobrém si bude MS pamatovat i Martin Gremlica.

„Nejradši budu vzpomínat na ty super kluky, s kterými jsem tam byl. Tolik srandy jsem dlouho nezažil. Byli jsme fakt super parta a tým s velkým T. Díky, kluci, za super zážitek," vzkázal svým bronzovým spoluhráčům Gremlica.

MICHAL SEDLÁČEK