,,Šampionát se konal v jihozápadní Albertě v sedmitisícovém městě Banff považovaném za centrum nejstaršího národního národního parku v Kanadě. To leží zhruba 120 kilometrů od Calgary. Zúčastnilo se ho třináct mužstev z osmi zemí. Do soubojů o mety nejvyšší zasáhly celky z Kanady, USA, Česka, Slovenska, Itálie, Řecka, Rakouska a Indie," prozradil Slaměna.

Ten se o možnosti startu v tomto podniku dozvěděl v únoru loňského roku, aby v září svoji účast v zámoří potvrdil. ,,V posledního letech jsem pravidelně hrával v barvách Českých Budějovic turnaj na Kladně, Tam si mě všimnul o oslovil místní funkcionář Libor Smetana, který mě doporučil hlavnímu sponzorovi a zároveň organizátorovi kanadské reprezentační akce Miroslavu Zadákovi. Díky nim jsem tak mohl v dresu druhého českého výběru bojovat na mistrovství světa," vysvětloval fryštacký hokejbalista, jenž v týmu vedeném v součastné době i hlavním trenérem hokejistů Ústí nad Labem Miroslavem Machem nastupoval v jedné lajně s českobudějovickým Milanem Hoffmanem a právě Miroslavem Zadákem.

České mužstvo v základní skupině nejlprve porazilo druhý výběr Slovenska 3:0, druhý celek USA 3:2 a Rakousko 7:2. ,,Utkání se Slováky se nám povedlo. Hráli jsme aktivně a podržel nás v něm i výborný Fukárek v bráně. V zápase s Američany jsme po první třetině vedli 2:0. Později jsme si vypracovali až tříbrankový náskok. Soupeř však hrozil z přesilových her a v závěr duelu ještě zdramatizoval. Důležité vítězství jsme si však pohlídali. V partii s Rakouskem zaznamenala hattrick legenda českého hokejbalu David Tybulec. V produktivitě jsem se prosadil také já, když se mi podařilo vstřelit jeden gól a připsat si asistenci u Bálkovy trefy," zavzpomínal forvard národního celku. Poté ale náš tým prohrál s prvním výběrem Kanady 3:5. ,,V přímém souboji o první příčku ve skupině domácí brzy vedli 3:0. Po první přestávce jsme ale diktoval tempo zápasu a po zásluze jsme vyrovnali na 3:3. Ve zbytku střetnutí nás však položily dvě hrubé chyby," mrzelo Martina Slaměnu.

Jeho kolektiv v následném čtvrtfinále podlehl Indii 5:6. ,,V tomto souboji mě sužovala bolavá záda. Navíc jsme v něm v první třetině propadli. Vedli jsme sice 1:0 a 2:1, ovšem na konci této pasáže střetnutí Indové otočili skóre na 2:5. A přestože se nám později podařilo korigovat stav na 4:5 a 5:6, utkání jsme už nezachránili. Prohra hodně bolela a k tomu se přidala i řada zranění. Ty nás dokonce vyřadily i s následných soubojů ve skupině o páté až osmí místo," zlobil se na nepotrestané fauly v minulosti držitel s Fryštákem dvou stříbrných a dvou bronzových extraligových medailí Slaměna.

Nepovedený závěr v turnaji mu však nevzal spoustu sportovních i mimosportovních zážitků. ,,V okolí Banffu jsme pochopitelně navštívili národní park. Fascinovaly nás neuvěřitelné přírodní scenérie i místní přátelští lidé. Také komlex dvou hal plus hala na curling bychom u nás v tak malém městě jenom těžko hledali," udivilo Martina Slaměnu, který se chystá v nejbližších měsících definitivně uzavřít hokejbalovou kariéru.

,,V srpnu se ještě zúčastním turnaje v Kladně a potom už hokejbal definitivně pověsím na hřebík. Po třicet letech u tohoto sportu je asi potřeba skončit," plánuje nejproduktivnější hráč historie Fryštáku.

Autor: Lubomír Hotař