„Náš základní cíl dostat se v extralize do čtverky jsme splnili. S Libercem to bylo pak velmi těžké, s Karlovarskem byla série dobrá, i z naší strany. Cením si i postupu do osmifinále v evropském poháru, v semifinále Českého poháru jsme prohráli s pozdějším vítězem (Ostrava – pozn. red.), tam chyběl krok k druhému úspěchu. Ani v jedné soutěži však nepřišel neúspěch," bilancoval 52letý kouč.

Na základě postupu do semifinále máte znovu možnost startovat v pohárové Evropě. Využijete ji?

Musíme si to vyhodnotit ve vztahu ke kádru, který by ji měl hrát. Pokud se shodneme, tak do ní nastoupíme. Jedná se o reprezentaci českého volejbalu a mezinárodní renomé klubu. V zahraničí je volejbal sledovanější než u nás.

Bude hrát roli i ekonomické hledisko?

Pohárová Evropa je náročná, stojí několik set tisíc, nicméně věřím, že se podaří zajistit podporu sponzorů, města, kraje a soutěž bychom mohli ekonomicky zvládnout. Byla by to reprezentace pro všechny.

Letos jste nestačili v české extralize na nejlepší týmy. Co chybí k tomu, abyste se jim vyrovnali?

Abychom se udrželi těch nejlepších, tak v celé šíři kádru musíme zapracovat na efektivitě volejbalu, hrát bez chyb na útoku. A k tomu vede jediná cesta – musí se trénovat. Už v přechodném období na konci května a na začátku června nás čeká dost činností a budeme se chtít pak dále posunovat.

Jaká je z vašeho pohledu momentálně úroveň nejvyšší domácí soutěže?

Není tak špatná, jak se mnozí snaží prezentovat. Kdyby ano, tak by kluby nebyly schopné se prezentovat v evropských pohárech. V extralize je řada kvalitních hráčů a mnozí z nich jsou členy reprezentace. Úroveň je konstantní.

Váš tým byl letos složen výhradně z mladých hráčů. Jak jste byl s nimi spokojený?

Trénují, dostávají šanci a zaslouží si pochvalu. Vyplatila se strategie.

Zaznamenal někdo velký progres?

Matěj Uchytil, jenž by v minulých letech členem jen širšího kádru. Teď obdržel příležitost a využil ji.

Na palubovce často povzbuzuje spoluhráče. Roste z něj lídr týmu?

Určitě, na druhou stranu se snažím na něj nenakládat vše. Hrál teprve první sezonu v základu, v mužstvu z první čtverky. Dobrou výkonnost potvrdil ale i v evropských pohárech, kde byl v útoku jedním z nejlepších hráčů.

Máte v zásobě další talentované volejbalisty?

Určitě. Teď na mistrovství juniorů, kde hrají finálový turnaj. Bláha, Truong a Adamec končí v dorostu, tak ti se přesunou do A-týmu. K tomu je tam Motyčka, který ale věkem ještě rok bude patřit do juniorů. Za nimi následují další nadějní hráči.

Jaká je další perspektiva klubu?

Pořád se můžeme pohybovat kolem třetí pozice. V posledních letech jsme pořád v kontextu s absolutní špičkou, do čtvrtého místa, výkonnost je konstantní. Jsem spokojený, co by za naše výsledky dali jinde, mnohdy ve volejbalových baštách.

Proběhnou nějaké změny v kádru?

Určitě. Měli jsme pauzu v přestupech, nyní není tajemstvím, že někteří hráči odejdou, někteří přijdou.

Evidujete konkrétní zájem o někoho z týmu?

Zájem by byl, ale my to neřídíme, nýbrž hráči či agenti. Já si v klidu, v pohodě vyčkám, co se stane.

Co vás nyní čeká?

Je to variabilní. Někteří jsou pozvaní do reprezentace, někteří mají volno. 8. května pak odehrajeme Turnaj osvobození v Brně.

Do širšího kádru národního týmu byli pozvaní Pavel Bartoš a Jiří Vašíček. Mají na to probojovat se i do zápasů světové ligy?

Bartoš každopádně ano, pozici Vašíčka nedokážu odhadnout, smečařů je v reprezentaci hodně. Nechám to na posouzení trenéra reprezentace (Zdeněk Šmejkal – pozn. red.).