Závod se běžel ve Štruncových sadech na novém 2,5 kilometrovém okruhu s obrátkou o 180 stupňů. Dříve se mistrovství Česka v běhu na 100 kilometrů konalo na stejném místě, ale na 1,5 kilometrovém okruhu.

,,Závod v Plzni byl mým vrcholem první poloviny sezony. Proto jsem k němu směřoval veškerý trénink. Posledních 14 dnů jsem však ubíral na intenzitě a objemu a kladl jsem důraz na kvalitní odpočinek,“ prozradil Ondřej Velička, jak poslední týdny a měsíce ladil formu.

Na západě Čech se ve stokilometrovém běhu sešla nejkvalitnější konkurence v historii. Přesto si Velička ještě několik dnů před startem pohrával s myšlenkou zaběhnout si osobní rekord v této disciplíně.

,,Při pohledu na počasí jsem ale plány změnil. Zvolil jsem strategii běžet na jistotu, s nikým se na začátku nehonit a úvodních 50 kilometrů jsem šetřil síly do druhé poloviny závodu. A přestože mi tempo od 50 kilometru polevilo, tak mi tato taktika vyšla. Propad totiž nebyl nijak dramatický. Navíc mě nepotkala žádná větší krize,“ přiznal ultramaratonec z Bystřice pod Hostýnem.

Trať mu vyhovovala.

,,Na novém okruhu jsem měl díky obrátce možnost sledovat ostatní soupeře. Všichni jsme si však fandili a povzbuzovali jsme se,“ pochvaloval si atmosféru ve Štruncových sadech.

Vypořádat se dokázal i s nástrahami počasí.

,,První polovina závodu byla pod mrakem. To se mi běželo dobře. Horší byla druhá polovina, kdy začalo svítit slunce. To jsem se dost přehříval a musel jsem se polévat studenou vodou. Podmínky, ve kterých vzdalo hodně vytrvalců, byly tak ´hodně náročné,“ upozornil Ondřej Velička.

Ten od startovního výstřelu běžel vlastní závod.

,,S nikým jsem se nehonil a překvapivě jsem vůbec neřešil soupeře. V průběhu 50. kilometru jsem běžel na páté příčce. Na 53 kilometru jsem ještě nabral díky návštěvě toalety dvouminutové manko. A potom jsem úplně ztratil přehled o vývoji závodu. Pořád jsem držel svoje tempo a v průběhu 75. kilometru jsem se probojoval na první místo. A už jsem na něm zůstal až do cíle. Hodně mi také pomohla podpora u trati taťky a mamky,“ radoval se z velkého úspěchu Velička.

Toho také potěšilo, že se mu podařilo pokořit čas pod 7 hodin a 30 minut.

Titul ale zatím nijak neoslavoval.

,,Vzhledem k tomu, že jsem hned po vyhlášení výsledků na cestě do Bystřice pod Hostýnem odřídil 400 kilometrů a domů jsem dojel kolem půlnoci, tak na oslavu nebyl čas. Určitě ale něco vymyslím. Za první místo jsem dostal láhev dobrého vína, kterou doma společně vypijeme,“ slibuje čerstvý český šampion v běhu na 100 kilometrů.

A jakou má ultramaratonec z podhůří Hostýnských vrchů představu o druhé půlce sezony.

,,V srpnu se zúčastním domácího ultratrailového závodu Hostýnská osma. V září se chystám na můj oblíbený 100 kilometrový závod ve Winschotenu v Nizozemí a mým vrcholem ve druhé polovině letošního roku by měl být v říjnu v Rumunsku start na mistrovství světa v běhu na 24 hodin,“ plánuje Ondřej Velička.