Pokud chtějí v červnu dál bojovat o postup na MS v roce 2017 do Francie, musí zítra od 18.30 hodin porazit o více než tři branky Turecko. Právě na horké půdě soupeře ve středečním předposledním duelu předkvalifikace národní tým prohrál 24:27.

„Všichni věříme, že i s hlasitou podporou zlínského publika na potřebné vítězství a postup dosáhneme," je optimistou i po nečekané středeční ztrátě manažer české reprezentace házenkářů Karel Nocar.

Proč Český svaz házené (ČSH) v kvalifikaci opět vsadil na zlínskou halu?

To je jednoduché, protože nám tady fanoušci vždy vytvoří výbornou atmosféru. Obecně se nám ve Zlíně daří a máme zde skvělé zázemí a servis v hotelu Baltaci Atrium.

Jak organizačně náročné je uspořádat kvalifikační zápas? Měli Turci speciální požadavky?

Akce se připravuje zhruba měsíc, čím blíž zápasu, tím se vše zintenzivňuje. Komunikuje se s EHF, oběma týmy, místním klubem, který nám v určitých věcech pomáhá. Co se týká Turků, mimo to, že nejedí vepřové maso, ještě nic speciálního nepožadovali. (úsměv)

Uvažuje ČSH o uspořádání některého ze šampionátů dospělých?

Organizace evropského či světového šampionátu by připadala v úvahu za několik let. Do té doby je ovšem třeba posunout se ve spoustě věcech tak, abychom byli vůbec konkurenceschopní ostatním kandidátům.

Zpět k sobotnímu zápasu. Jak moc těžký soupeř bude Turecko?

Turecko určitě přijede do Zlína s tím, že bude chtít využít svou šanci na postup. Jejich hráči se budou zřejmě držet svého herního konceptu, se kterým byli úspěšní proti Belgii. Dost jejich hráčů hraje v Besiktasi Istanbul, kde sbírají cenné zkušenosti v Lize mistrů.

Jaký by byl váš recept na úspěch a skalp Turků?

Každý hráč musí hrát na hraně svých možností a dát své kvality ve prospěch kolektivu. A dát do zápasu srdce a ukázat ho fanouškům!

Jak to nyní vypadá s největší hvězdou národního týmu Filipem Jíchou? Má stále chuť reprezentovat?

Filip absolvoval před Vánoci operaci třísel a stydké kosti, takže teď rehabilituje tak, aby se dostal co nejdříve zpátky. Svou chuť reprezentovat ukázal proti Belgii. Jinak bude přítomný v hledišti zlínské haly.

Ve vaší bohaté kariéře jste nespočetněkrát hrál ve Zlíně. V čem jsou zdejší prostředí či hala specifické pro hráče?

Vždy jsem miloval blízký kontakt s fanoušky. To propojení do jednoho celku! To zlínská hala nabízí. Na Zlín vzpomínám rád, protože se nám tady obecně dařilo.

Máte známé a kamarády z našeho zlínského regionu?

Do Zlína se vracím vždy rád, protože za ta léta, co sem jezdím, jsem si tady vytvořil spoustu kamarádů a jsem za to rád.

Jaký je ještě váš házenkářský sen?

Jednoznačně účast na olympijských hrách. To je něco, po čem touží asi každý sportovec!