Nikoliv policistka, ale účetní krajského policejního ředitelství ovládla vrhačské disciplíny hod koulí, diskem, kladivem i oštěpem. V kategorii vrh kladivem dokonce druhou nejlepší účastnici pokořila o neuvěřitelných dvacet metrů. Přesto tvrdí: „Úspěch prožívám spíš vnitřně. Snažím se neobtěžovat ostatní mým koníčkem."

S atletikou se poprvé setkala na Středoškolských hrách ve Znojmě. Přes běhy a skok vysoký se asi po dvou letech dostala pod vedením trenéra Luboše Dvořáka k vrhu koulí a hodu diskem. „V minulosti mě nejvíc bavil hod diskem, v současnosti je to hod kladivem. Dle mého názoru je to technicky nejnáročnější vrhačská disciplína," ohlíží se za svým sportovním koníčkem Plesarová.

„Trénuji atletiku obden už sedm let, tedy třikrát nebo čtyřikrát týdně," prozradí policejní účetní, která nemá narozdíl od svých kolegů v uniformách žádnou povinnost udržovat se v dobré kondici. Přesto by jí tu její mohl ledaskdo závidět. Čtyři medaile z Belfastu totiž zdaleka nejsou atletčiným jediným úspěchem.

„Nejvíc si vážím stříbrné medaile z Mistrovství Evropy v roce 2010 v maďarské Nyíregyházy ve vrhačském pětiboji," říká hrdě Zdeňka Plesarová. Z běžného mistrovství světa si odnesla celkem pětkrát krásné čtvrté místo v mezinárodní konkurenci. Sportovkyně nyní závodí ve veteránské kategorii a žertuje: „Jsem asi jedna z mála žen, která se těšila na padesátku, protože v kategorii 50 až 55 let se vrhá o kilogram lehčí koulí i kladivem než v předchozích kategoriích."

Čekal ji vavřínový věnec, peníze i diplom

Na Světové policejní a hasičské hry v Belfastu si vzala v práci dovolenou a popisuje návštěvu Irska jako jeden velký zážitek. „V úvodu her se konal opravdu velkolepý zahajovací ceremoniál. Úžasné! Ohromily mě výkony hasičů v jejich královské disciplíně Ultimate Firefighter (pozn. red. náročný překážkový běh s hadicí a žebříkem), která se konala na pobřeží v historickém doku Titanicu. Naši ji navíc vyhráli," nešetří nadšením Plesarová. Po návratu ji čekal od kolegyň vavřínový věnec, diplom a neplatné papírové bankovky. „Bylo to moc příjemné, vtipné a překvapivé přivítání, které mě nesmírně potěšilo," říká atletka. A na co se těší do budoucna? Další hry jsou za dva roky v USA. „Pokud bude mít zaměstnavatel zájem a já budu zdravá, moc ráda pojedu. A mám také pořád nesplněný cíl zisk medaile na Mistrovství světa veteránů v atletice," nastíní další sportovní plány zlínská policejní účetní.

Světové policejní a hasičské hry v bodech

- konají se každé dva roky

- letos si česká výprava odnesla 18 zlatých, 9 stříbrných a 9 bronzových medailí

- ze Zlínského kraje zabodoval také Pavel Obr ze vsetínského oddělení obecné kriminality v plavání získal rovnou pět medailí a všechny zlaté

- her se zúčastnilo sedm tisíc sportovců z 67 států

JAN ŽLEBEK