„Podnik doprovázely asi nejtěžší podmínky, jaké jsem při Ironmanu kdy zažil. Do poslední chvíle se totiž nevědělo, zda nebude zrušeno plavání. V průběhu cyklistiky se zvažovalo zkrácení této části závodu. Důvodem byla vichřice s nárazy větru okolo 100 kilometrů za hodinu a občasný prudký déšť," uvedl člen zlínského klubu Trilife.

V Port Elizabeth se ovšem Vabroušek s obrovskými vlnami i nárazovým větrem vypořádal velmi dobře. Malenovický triatlet vylézal z vody jako sedmatřicátý, když zaplaval za 1:05:22, kolo zvládl za 4:58:02 a posunul se na 11. místo. Maraton se mu podařilo zaběhnout za 3:01:50 a v cíli z toho byla konečná šestá příčka.

„Plavání nám ztěžovaly extrémní vlny, takže časy byly o deset až patnáct minut pomalejší než obvykle. Rovněž cyklistiku a maraton brzdily nepříznivé klimatické podmínky. Přesto jsem se svým vystoupením na černém kontinentu spokojený," pochvaloval si Petr Vabroušek, jenž se v profesionálním rankingu posunul na 14. místo.

V Jihoafrické republice dosáhl na životní výsledek také Václav Petrásek z Lukovečka u Fryštáku.

Ten obsadil časem 10:16:30 čtvrtou pozici v mužské kategorii 35–39 let, čímž další reprezentant týmu Trilife Zlín získal kvalifikační místo pro MS na Havaji. 

Lubomír Hotař