Vabroušek v Nizozemsku poblíž Amsterdamu dosáhl v podniku, jehož se ve všech kategoriích zúčastnilo 2200 triatletů z dvaadvaceti zemí a jenž probíhal na klasické trati 3,8 – 180 – 42,2 kilometru, výsledného času 8:43:57. Zvítězil Markus Fachbach z Německa (8:28:25) před domácím borcem Dirkem Wijnaldou (8:33:09), bronzovou medaili získal Chris Fischer z Dánska (8:34:05). Šampionátu se zúčastnil také další reprezentant zlínského Author Tufo Trilife Teamu Daniel Tkáč, který obsadil časem 10:10:26 pětapadesáté místo. V kategorii pětatřicátníků byl však Tkáč pátý.

Vabroušek byl po úvodním plavání dvacátý. ,,Plavalo se na dvou okruzích v osmnáctistupňovém jezeře," zavzpomínal na začátek závodu železný muž z Malenovic, který se po cyklistice probojoval už na desátou příčku.

,,Také kolo bylo rozložené do dvou okruhů a jelo se na rovinaté trati podél moře. Podmínky nám ovšem hodně znepříjemňoval silný vítr," informoval Petr Vabroušek. Ten svoji dobře načasovanou formu prodal i v závěrečném maratonu, když si po něm doběhl do cíle pro pátou pozici.

,,Celý závod mi skvěle sedl. Dokonce jsem v něm neměl žádnou větší krizi. Hodně psychicky náročná ale byla cyklistika se silným protivětrem podél moře. Na soupeře jsem ovšem v těchto úsecích dokonce spíš získával," prozradil ironman z Malenovic, jenž ve zdejším prostředí získal před patnácti lety rovněž při evropském šampionátu v dlouhém triatlonu stříbrnou medaili.

,,Kdyby mi tehdy někdo řekl, že zde za patnáct let ve svých jednačtyřiceti letech skončím pátý, tak bych mu určitě nevěřil," přiznal závěrem s úsměvem maximálně spokojený Vabroušek. ⋌(hot)