Do Brazílie se malenovický triatlet přesunul začátkem týdne letecky z Prahy přes Paříž a Rio de Janeiro. ,,Florianopolis je ostrov, který je spojený mostem s brazilskou pevninou. Plavání bude mít start na pláži a bude probíhat ve zhruba jednadvacetis­tupňovém Tichém oceánu, kde však hrozí velké vlny.

Cyklistika je velmi pestrá, od rovinatých až po kopcovité úseky. Rovněž maraton okoření několik prudkých kopců. Celý závod a vše kolem probíhá v duchu brazilského karnevalu, protože tamní pořadatelé si dávají záležet na nastolení správné a jedinečné atmosféry," přiblížil Vabroušek prostředí, kde se tradičně v květnu na půdě Jižní Ameriky závod koná.

Ten se v Brazílii představil už osmkrát. Pětkrát tam skončil šestý, jednou pátý, jednou čtvrtý, největší úspěch zaznamenal v roce 2009, kdy ve Florianopolis vybojoval bronzovou pozici.

,,Je to vyrovnaná bilance, a proto bych chtěl i letos v jednom z mých nejoblíbenějších závodů vůbec atakovat znovu umístění v elitní desítce výsledkové listiny. Samozřejmě mě láká radovat se v cíli ze zisku co nejvyšší pozice," plánuje česká ironmanová jednička. Vabroušek to ale bude mít hodně těžké.

,,V subtropickém podnebí s proměnlivými teplotami mezi dvaadvaceti a třiatřiceti stupni a v prostředí, kde často prší, se sejde výborná konkurence. Zejména pro Jihoameričany, tedy hlavně Brazilce a Argentince, je to vrchol sezony. Domácí ironmani tady často poráží i světové hvězdy odjinud. Silní budou ovšem také Američani a Francouzi," tipuje kandidáty na přední umístění železný muž z Malenovic. 

LUBOMÍR HOTAŘ