Rodák z Malenovic se na ostrov v Pacifiku vydá už podvanácté v řadě.

Co pro vás znamená Havaj a jak jste ladil formu?

Pro všechny triatlonisty je závod pojmem. Přísná jsou již kvalifikační kritéria. Nikdo se na Havaj nemůže přihlásit, nikdo si účast v tomto podniku nekoupí. Všichni, včetně nejlepších profesionálů, se musí kvalifikovat. Ze zhruba šedesáti tisíc uchazečů se dostane tak na každého třicátého.

Proč je havajský Ironman takovým pojmem?

Je to absolutní vrchol v těžkých podmínkách. Vysoká vlhkost, velké horko, silné nárazové větry k Havaji tradičně patří. K těmto nástrahám je pak nutné přičíst čas strávený uprostřed žhavých lávových polí, kde není nic, co by vás zastínilo před rozpáleným sluncem.

Jak se tedy budete aklimatizovat?

K závodu jsem odletěl v pondělí přes New York a Los Angeles. Na místě jsem tedy pět dní před startem. Zhruba dvanáctihodinový přesun a dvanáctihodinový časový rozdíl bych ale měl zvládnout. Takovou metodu přesunu mám už totiž vyzkoušenou.

Máte cíl, kolikátý chcete skončit?

Na dosažený čas se nedívám. Na startu se objeví osmnáct set závodníků z třiašedesáti zemí. Havajský podnik je vždy nevyzpytatelný. Proto budu spokojený, pokud na trati odvedu své maximum.

S jakou taktikou do závodu půjdete?

Nabrat minimální plaveckou ztrátu a během cyklistiky se dostat do kontaktu se špicí.

Co budete dělat poslední hodiny před startovním výstřelem?

Start je v 6.45 hodin. Vstávat budu o tři hodiny dříve. Lehce posnídám, pak si nachystám nápoje a doplňky a vydám se asi tři kilometry na start, kde dohustím galusky, nalepím na kolo gely a tyčinky. Nechám se popsat číslem, odevzdám vlastní občerstvení a budu se rozcvičovat a rozplavávat.

Kdo patří k největším favoritům?

Především Australani, Němci, Američané a Francouzi.

Lubomír Hotař