„Určitě to bude speciální. Hrají tam kluci, kteří se mnou hráli v Mattonce. Znám jich spoustu, pár opravdových kamarádů se tam najde. Zatím ale žádné hecování neproběhlo," dušoval se včera brzy 27letý křídelník Vaňák.

„Upřímně to spíš beru jako každý jiný zápas. Nějak nad tím nepřemýšlím. Možná zavolám já, ale spíš to nějak odehrajeme a samozřejmě vyhrajeme," burcoval svůj mančaft ze Zlína, kam v létě zamířil právě z Opavy.

Ta je ovšem v sérii výrazným favoritem. „Dá se hrát s každým. Záleží na nás, jak nám zápas sedne. Jestli pojedeme kompletní, můžeme hrát dlouho," myslí si Vaňák.

„Bude ale záležet, zda i Opava bude mít všechny pendly k dispozici. Jejich áčko hraje někde venku, a když nebudou hrát, může nám to pomoct. S pendly jsou nebezpečnější. Tři kluci by jim hodně pomohli," myslel si rodák z Olomouce.

Původně se měl odehrát jen jeden zápas a druhý v Opavě až v dalším týdnu. Ovšem Zlínu se nakonec povedlo domluvit dvojzápas. „Výhoda je to jen v tom, že tam nemusíme jezdit dvakrát. Jinou výhodu v tom ale nevidím ani pro jeden tým," tvrdí.

Zlín však s Opavou nevyhrál ani jeden zápas. Nejprve v Opavě prohrál 61:85 a Vaňák nasázel 10 bodů. Ve Zlíně pak mírnil druhou porážku 66:82 svými 15 body.

„U nás jsme nechytili začátek. Ale jinak to byl vyrovnaný zápas. I když se nám nedařilo, jak jsme si představovali, i tak jsme po první čtvrtině uhráli vyrovnaný výsledek," vybavil si Martin Vaňák.

Nejen z odehraných zápasů může vyčíst herní styl nejbližšího soka. „Hrají pokaždé agresivně, na hranici faulů. Takže musíme hrát stejně jako oni. Možná i tvrději. Nesmíme se jich bát," tvrdil střelec, ale i dělník mančaftu.

Za koučem a šéfem klubu Jaroslavem Kotalou ale chodit dávat rady nebude. „Nechávám to na něm. Ale kdyby potřeboval nějakou radu, tak se mě zeptá. Maximálně se můžeme pobavit o jednotlivcích. Jakou kdo má slabinu," nabídl pomocnou ruku.

A když Zlín uspěje, byť v jediném zápase, kabina se může těšit na tekutou odměnu. „Ještě si to nechám projít hlavou, ale viděl bych to na basu piv," namlsal své spoluhráče.

I proto, že je ve Zlíně maximálně spokojený, byť už se nepohybuje v profesionálním světě basketbalu, ale mezi ryzími amatéry.

„To je rozdíl. V Mattonce to bylo po všech stránkách profesionálnější i víc tréninků. Ale když srovnám třeba Chomutov, tady je o sto procent lepší kolektiv," vystihl bývalý basketbalista Spišské Nové Vsi, Olomouce, Prostějova a Chomutova.

O své budoucnosti do další sezony prý ale nepřemýšlí. „Uvidím, co se ukáže po sezoně. Setrvání bych se ale nebránil," potvrdil Martin Vaňák.

Program série:

7. března: Opava B – Zlín (18 hodin), 8. března Opava B – Zlín (10), 14. března Zlín – Opava B (18), případně 14. března Zlín – Opava B (čas zatím není znám) a 21. března Opava B – Zlín (18).