Letos slavíte 25 let od založení pekárny. Když zavzpomínáte na vaše začátky, jaké to bylo?
První si vzpomenu jen na ty veselé věci, ale pravda je, že začátky byly náročnější. Několik let znamenaly pouze práci ve firmě a dřinu od rána do večera. Nutno říct, že jsme byli naprostí amatéři a vše jsme se učili za pochodu.

Co vás vedlo k tomu, abyste pekárnu tehdy založili?Pekárna Svoboda-Březík
Vůbec jsem si nemyslel, že budeme budovat velkou pekárnu. Původní záměr byl založit malou výrobu s omezeným sortimentem jemného pečiva, o kterou se měla starat moje maminka. Ta měla odjakživa pro tyto věci vlohy a cokoli upekla, bylo velmi dobré.

Určitě se od té doby vaše nabídka změnila. Jaké jsou chuťové preference zákazníků?
Stále máme hodně zákazníků, kterým chutnají naše tradiční výrobky. Sortiment, který jsme nabízeli před 25 lety, zůstal skoro celý v nabídce. Vzhledem k rychlejší a dynamičtější době se poslední dobou dobře prodávají nejrůznější sendviče.

Projevuje se i snaha o zdravý životní styl?
Určitě, máme rostoucí poptávku po 100% žitném chlebu a našich výrobcích řady Vital, které jsou z vícezrnných směsí vlastní výroby. Lidé mají zájem o celozrnné, žitné a nejrůznější speciální chleby s přídavkem vlákniny, zrnných směsí a podobně. Nedávno zavedený žitný chléb, který vyrábíme bez zlepšujících přípravků, dá se říct klasickým způsobem jako kdysi, se velmi osvědčil. Je to jeden z našich nejprodávanějších výrobků. Před dvaceti lety zákazníci takové výrobky vůbec nekupovali.

Proč myslíte, že to tak bylo?
V té době se zdravý životní styl tolik nepropagoval a lidé zkrátka jedli to, co jim chutnalo a na co byli zvyklí.

A čím se tedy liší vaše pečivo od výrobků ostatních pekáren?
Především se snažíme o co nejvyšší kvalitu výrobků, a také již otevíráme prodejny, které nabízejí něco navíc. Například v naší poslední otevřené prodejně v budově MAX 32 v bývalém továrním areálu nabízíme mimo běžný prodej i příjemné posezení při kávě. Do budoucna chceme zákazníkům nabídnout ještě víc, třeba zapékané toasty nebo široký sortiment zákusků. Chceme také rozšířit nabídku čerstvých sendvičů.

Jak vůbec vnímáte konkurenci ve vašem odvětví?
Trh s pekařskými výrobky je dnes už rozdělen na dvě části. Na opravdu průmyslové velkovýrobny, které budou nadále zásobovat supermarkety, a pak střední a malé pekárny, které se snaží prodávat především ve svých prodejnách a zaměřují se na menší odběratele. My patříme do té druhé skupiny. Většina našeho prodeje probíhá prostřednictvím našich 25 prodejen a často se stává, že na jedné ulici jsou i tři pekařské obchody, takže si jistě dovedete představit, že konkurence je opravdu veliká.

Nabízíte široký sortiment pečiva a stále přicházíte s novinkami. Kde berete inspiraci na recepty?
Výrobky na úplném začátku byly vlastně původní recepty, které dělávaly ještě naše babičky. Složení je dodnes stejné. Potom to byly výrobky, kde jsme se inspirovali spíše německým trhem. V dnešní době se inspirujeme nejrůznějšími trendy, které vidíme například v zahraničí. Ale nikdy se nesnažíme o kopii. Prostě něco zajímavého uvidíme a uděláme to po svém.

A chystáte pro zákazníky nějaké novinky?
Jistě chystáme. Velmi nás těší, že zákazníci mají stále větší zájem o sendviče, takže určitě budeme rozšiřovat jejich nabídku. Myslím, že je to mimo jiné tím, že vyrábíme sendviče s nízkou trvanlivostí bez nejrůznějších dresinků a majonéz. Do budoucna se chceme zaměřit převážně na čerstvé výrobky a budeme rozšiřovat nabídku speciálních vícezrnných produktů.

Představuji si, že denní režim pekárny funguje trochu odlišně než v jiných fabrikách. V kolik pro vaše zaměstnance začíná pracovní den?
Pravda je, že práce v pekárně je hodně náročná hlavně proto, že většina zaměstnanců musí pracovat v noci. Vše se musí stihnout vyrobit na čas, například řidiči poprvé odjíždí kolem třetí hodiny ranní. Jakékoli zpoždění by znamenalo, že zboží nebude při otevření na pultech. Stejně tak to pokračuje až do ranní směny, kdy se ještě dvakrát nakládají auta k dalším rozvozům. Každá pekárna má nějaké svoje originality.

Prozradíte čtenářům, jaký je váš nejoriginálnější kousek?
Asi sváteční koláč. Je to výrobek, který jsme zapomněli po uzavření těsta otočit a omylem jsme ho takto obrácený upekli na plechu. Z toho vznikla docela zajímavá pochoutka, kterou jsme nazvali sváteční koláč, a dodnes patří mezi nejpopulárnější výrobky./PR/

Autorka: JANA STUPKOVÁ