Rozhovor o kvalitní kávě, která na regionální trh putuje z celého světa

A jak je na tom konkrétně Zlínský kraj? Jeho obyvatelé jsou známí svou vřelostí a podobný vztah mají i ke kávě, dodává.

Jaký je tedy zájem o čerstvou praženou kávu?

Tak jako obrovským tempem narůstá zájem o všechny lokální produkty, roste zájem i o kvalitní kávu. Lidé dnes chtějí znát původ a složení produktů, které kupují. To se v hypermarketu nedozvědí. Takže zájem je opravdu obrovský a stále stoupá. Díky tomu momentálně pražíme na hranici kapacit a budeme rozšiřovat výrobu.

V čem je lepší než běžná balení, která lze koupit v supermarketech?

U kávy se vše točí kolem čerstvosti a původu kávy. Tyto informace budete hledat u káv produkovaných velkovýrobci marně.

Dobrá pražírna uvádí na obalu den pražení, což je rozhodující. My pro náš internetový obchod pražíme až na základě objednávek, což není v Česku moc obvyklé.

Dva základní druhy kávy
Arabica má nižší obsah kofeinu a je známá svou jemnou, rozmanitou a lahodnou chutí.
Robusta je pravý opak. Má zemitou a hutnou chuť a dvakrát více kofeinu.

Můžete prozradit návod , jak si doma z kvalitní kávy připravit turka i espresso?

Návodů a druhů domácích příprav je obrovské množství. Základem je ale vždycky čerstvě umletá káva, nejlépe těsně před přípravou.

Z jakých zemí kávu prodáváte?

Momentálně pražíme 18 druhů arabik ze všech hlavních pěstitelských oblastí. Nabídku postupně obměňujeme podle aktuálních sklizní. Také mícháme 3 druhy espresso směsí. Zákazníky, kteří z jakéhokoliv důvodu nesmí kofein, potěšíme brazilskou kávou bez kofeinu.

Co říkáte na ochucené kávy?

Ochucené kávy jsou tak jako jiné podobné produkty pouze módní výstřelek. Podle mne mají s kvalitní kávou málo společného, a opravdová chuť kávy tak ztrácí u těchto produktů svou podstatu.

Jaká je vlastně cesta kávy od sklizně až po prodej konečnému spotřebiteli?

Za každým zrnkem je neuvěřitelná dřina farmářů, většinou z těch nejchudších oblastí světa. Po sklizni následuje další zpracování a sušení zrn. Pak putuje většinou lodí do velkých světových přístavů a odtud už do jednotlivých pražíren. Po vypražení, kdy jen na zkušenostech pražiče závisí výsledná chuť, už jde co nejrychleji přímo k zákazníkům.

Jak by se káva měla doma uschovat a jak dlouho vydrží čestvá?

Kávu je ideální uschovat ve vzduchotěsné nádobě na tmavém místě. Zrnková káva vydrží v ideální kondici 4–6 týdnů od pražení. Potom začne rychle ztrácet aroma a chuť kvůli rozkladu tuků obsažených v zrnech. U mleté kávy je to pouze několik desítek minut.

Lze říci, která káva je obecně nejlepší na světě? Kolik stojí 100 gramů?

Nejlepší káva neexistuje. Záleží na osobní chuťové preferenci. Ideální je se zastavit v některé z našich prodejen a postupně najít tu „svou". Jsou hodně zajímavé kávy jako cibetková, jamajská Blue Mountain nebo hawajská kona.Určitě stojí za ochutnání. Ale mnohdy chuť a výsledný požitek z těchto káv neodpovídý astronomickým cenám několika tisíc za kilogram.

Dáváte si kávu i v běžných kavárnách? Jak hodnotíte její úroveň včetně úrovně jejího podávání?

Kávu samozřejmě ochutnávám všude, kde to jde. To k mojí práci patří. Spousta podniků nabízí výbornou kávu a tento trend rychle stoupá.

Bohužel je stále spousta vynikajících podniků nabízejících skvělé jídlo, kdy vám nakonec naservírují hroznou kávu. To pak kazí celkový dojem kvality podniku.⋌ (poh)

Kam pro kávu zajít? Přímo do pražírny v obci Kudlovice na Slovácku ve všední dny od 7 do 11 a od 14 do 16 hodin. Do prodejny přímo v centru Zlína na třídě T. Bati vedle Mc Donalds, kde můžete nakoupit čerstvě pražené kávy a spousty doplňků k přípravě. Otevřeno je ve všední dny od 9 do 17.30 hodin a v sobotu od 9 do 12 hodin. Kávu lze také objednat v e-shopu na www.kavaprazena.cz