Pole střídají pole, občas remízek. Z tradičního rázu hanácké krajiny u Smržic na Prostějovsku najednou vystupuje nepřehlédnutelný skleník.

Právě ho dokončuje místní společnost AGRO Haná a od konce listopadu v něm chce na ploše dvou a půl hektaru pěstovat rajčata.

Ve Smržicích tak navazují na podobný projekt z Haňovic na Litovelsku, kde koncem minulého roku začala fungovat první velkopěstírna rajčat v České republice.

Stavba skleníků pro hydroponické pěstování rajčat v Haňovicích. Červenec 2016
Cherry rajčata z Hané porážejí cizinu, zájem je obrovský

Vedení obce protestovalo

Obavy některých obyvatel Smržic i okolních obcí o dopad na životní prostředí či zdroje vody odmítá vedení firmy s poukazem na využité moderní technologie. Uklidňující reakce přinášejí také první zkušenosti z Haňovic.

I ve Smržicích sázejí na hydroponické pěstování, na třicet tisíc sazenic tedy nebude brát živiny z půdy, ale ze speciálního roztoku. Rajčata cherry, tedy s menšími plody, se v něm budou pěstovat celoročně.

Starost o ně pak vytvoří v jedné z největších obcí Prostějovska práci pro několik desítek lidí.

„Přineseme přes třicet pracovních míst. Často manuálních, zároveň však také pozice pro ženy. A pro ty jich v regionu moc není, a když ano, tak s nízkými platy,“ řekl Deníku jednatel společnosti AGRO Haná Marek Jedlička.

Skleník roste v areálu bývalé cihelny mezi Smržicemi a místní částí Studenec už několik měsíců. V provozu bude od konce listopadu.

Vedení Smržic proti stavbě dlouhodobě protestovalo.

„Čekáme hlavně, až to bude fungovat. Proti řadě věcí jsme se však odvolávali,“ uvedl místostarosta Smržic Jiří Přikryl.

Plumlovská přehrada 10. srpna 2017
Zákaz koupání na přehradě? Úprk z pláží se nekoná

Voda z deště, teplo z bioplynu

V některých otázkách obec uspěla, například s požadavkem na zatemnění. Projekt postupně dostal zelenou od všech dotčených úřadů.

Právě světlo, protože ve skleníku se bude svítit i v noci, a odběr vody v časech, kdy region trápí sucho, se v kritice zmiňovaly nejčastěji.

Vedení AGRO Haná ale ujišťuje, že skleníky životní prostředí ve Smržicích neovlivní.

„Budeme téměř soběstační. Máme dvě velké nádrže na dešťovou vodu a systém, který ji z celého areálu schraňuje. Skleník také využije teplo z naší bioplynové stanice,“ uzavírá technický ředitel Miklas.

Guláš rock fest 2017 - Pláž u Vrbiček, Plumlovská přehrada
Rockový festival s příchutí guláše bavil celé rodiny

Smržická rajčata zůstanou v Česku
Více než dva a půl hektaru, třicet tisíc sazenic či výnos přes třicet kilo na metr čtvereční. Takové jsou hlavní parametry skleníku s rajčaty, který se už tyčí nedaleko Smržic. Severovýchodně od obce zkrátka vyrůstá stavba, která očím neunikne. Uvnitř se budou skrývat technologie, které patří k nejmodernějším v celé republice.

„Máme speciální techniku v mnoha ohledech. Třeba okenní tabulky jsou ze speciálního skla. Propouští světlo způsobem, že listy nestíní plodům a navíc neumožňuje paprskům naplno pražit na rajčata,“ uvedl příklad technický ředitel Marek Miklas. Jak zdůrazňuje, použité technologie jsou špičkou v oboru.

„Máme je od českého dodavatele, postupy jsou však od Nizozemců,“ řekl zástupce smržické společnosti AGRO Haná. Samotný skleník by měl být z velké části energeticky soběstačný.

„Máme dvě nádrže zadržující dešťovou vodu, teplo a elektřinu pak budeme mít díky bioplynové stanici,“ pokračoval Marek Miklas. „Naprostou většinu produkce chceme nabízet v tuzemsku. Bude zde i prodej ze dvora, i ve Smržicích si je tak budou moct lidé zakoupit,“ uzavřel Marek Miklas. (sob)