VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník servíruje italské speciality: Kuře na pomerančích

Region /SERIÁL DENÍKU/ – Příprava kuřete na pomerančích je v gastronomických kruzích méně obvyklá, známější je spíše kachna na pomerančích. Tento masitý pokrm je typický pro období Vánoc, a další zimní období.

6.1.2012
SDÍLEJ:

Kuře na pomerančích.Foto: DENÍK/archiv

Specialista na gastronomii a provozovatel restaurace Hotel Maxi Ristorante v Uherském Hradišti Claudio Rossi ale upozorňuje, že se nejedná o novinku moderní doby. Recept má původ v Toskánsku.

Slávu a věhlas získal tento pokrm již za dob Kateřiny Medicejské, která si jej nechala připravit na svou svatbu s Enricem II. ve Francii. Popularita kachny na pomerančích se rychle rozšířila ve Francii, ale také v Itálii, odkud pochází.

Claudio Rossi zařadil tuto lahůdku, kde kachnu nahradil kuřetem, do jídelníčku své restaurace. Nazval ji jako kuřecí prsa na pomerančích. Při přípravě používá svůj vlastní, originální recept.

Příprava porcí pro 4 osoby:

4 plátky kuřecích prsou
2 pomeranče neošetřené
hl. mouka
máslo
olivový olej
tymián
sůl
1 dcl vývaru
špetka cukru

Kuře obalíme v mouce a opražíme na olivovém oleji do růžova. Po otočení přidáme šťávu z čerstvých pomerančů a chvíli povaříme. Maso osolíme, nastrouháme na plátky masa kůru z pomerančů a okořeníme tymiánem.

Vařte do změknutí. Nakonec do omáčky vmícháme kousek másla a podlijeme vývarem. Citrusovou kyselost doladíme špetkou cukru. Vše krátce prohřejeme do zhoustnutí. Podáváme s opečenými brambory. Dietní verze se obejde bez mouky a bez použití másla.

Příští recept: fettuccine frutti di mare (široké nudle s plody moře)

6.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Povodeň v červenci 1997 v Kostelanech nad Moravou.
67

Jídlo dováželi na loďkách či člunech

Vinařská oblast slovácké podoblasti. Tímto označením se zřejmě už za pár týdnů bude pyšnit obec Velký Ořechov. Zasloužil se o to tamní obyvatel Petr Stavěla, který tam vysadil vinohrad a vyrábí své vlastní víno.

Velký Ořechov se stane nově vinařskou oblastí

Chceme čtvrtfinále, vyhlásil šéf Aukra, sponzora zlínského hokeje

ROZHOVOR/ - Od generálního manažera hokejového klubu Martina Hostáka dostal jako dárek žlutomodrý dres s novým logem, na zádech se jmenovkou Aukro. Právě spoluzakladatel obchodního internetového portálu Václav Liška oficiálně představil svou firmu, která nyní minimálně rok bude sponzorovat zlínský hokej.

Hosták: Rozpočet? Už vidím světlo na konci tunelu

ROZHOVOR/ - Působil uvolněně, rozdával úsměvy na všechny strany. I na optimisticky vystupujícím Martinu Hostákovi, generálním manažerovi hokejistů Zlína, byla na dopolední tiskové konferenci při příležitosti představení nového generálního sponzora a názvu klubu Aukro Berani Zlín znát úleva.

Zaparkoval na přímém slunci, uvnitř nechal psa a šel si řešit své záležitosti

Nezodpovědně a krutě, se ve Zlíně u sportovní haly zachoval šestapadesátiletý muž, majitel psa. Ve středu odpoledne jej nechal zamčeného v autě, které zaparkoval na přímém slunci a šel si po svých.

Mastruboval u cyklostezky. Nepřestal ani na výzvu strážníků

Pohled na dospělého muže, který se uložil do porostu poblíž frekventované cyklostezky ve Zlíně a zde vesele masturboval, se naskytl poněkud zaskočenému cyklistovi uplynulou sobotu dopoledne. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení