Cítím se tu dobře, protože tu panuje příjemná, přátelská atmosféra. Tvrdí to alespoň člen luhačovické městské rady Marian Ležák.

Co se podle vás za poslední čtyři roky v Luhačovicích změnilo k lepšímu a proč?

Během uplynulého volebního období jsme měli několik cílů. Zastavit rozprodej městských nemovitostí a naopak opravit budovy města nebo udržovat pozemky ve městě a okolí patřilo mezi naše nejvyšší priority.

Z opravených budov mám osobně velkou radost. U budov školy, školky a bývalých jeslí proběhlo celkové zateplení a výměna oken, knihovna se dočkala nové střechy a obyvatelé spádových obcí Kladná-Žilín a Polichno mohou využívat nově zrekonstruované kulturně sportovní areály včetně dětských hřišť. Díky tomu jsou Luhačovice opět příjemnějším místem k bydlení a životu.

Jedním z našich hlavních cílů ale bylo přebytkové hospodaření města. Efektivním zacházením s financemi, maximálním využitím dotací, centrálním nákupem energií a služeb, personálním auditem a novými výběrovými řízeními na naše dodavatele a změnou v rozpočtovém určení daní se podařilo náš plán naplnit.

Od roku 2011 má hospodaření města růstovou tendenci, což potvrzuje pozitivní výsledek za rok 2013 s konečným výsledkem plus deset a půl milionu korun. Z historicky nejvyššího schodku v roce 2010 ve výši minus 19 procent se město dokázalo během 3 let dostat na historicky nejvyšší přebytek hospodaření plus 9 procent.

Kde cítíte největší bolesti Luhačovic a jaká je podle vás cesta k jejich vyřešení?

Velkou bolestí Luhačovic je podle mě klesající počet obyvatel a odchod mladších obyvatel do větších měst. Snižování atraktivity místa pro mladé lidi a mladé rodiny s dětmi je hrozba pro budoucí rozvoj města. Je potřeba podpořit spolupráci mezi školami a podnikatelskými subjekty, zlepšovat spolupráci mezi veřejným a podnikatelským sektorem, využít novou legislativu umožňující alternativní péči o děti v předškolním věku a určitě rozšířit síť dětských hřišť v jednotlivých částech města.

Koncepci, cit a co nejvyšší opatrnost bych rád viděl v územním rozvoji města. V roce 2012 se nám podařilo úspěšně podpořit snahu několika občanů o záchranu plochy v centru města, která měla být zastavěna. Díky tomu se podařilo udržet danou plochu v současném stavu. Jako neúspěch vnímám výstavbu nového domova pro seniory v ulici Družstevní, kde mi právě ta koncepce chybí.

Jsem stále přesvědčený, že pro tak specifické zařízení měla být vybrána lokalita v jiné části města a s odpovídajícím prostředím. Myslím, že bychom měli vždy zvážit výstavbu a projekty, které mohou výrazně ovlivnit rozvoj daných částí města.

Jak moc luhačovická radnice využívá potenciálu lázeňských hostů?

Pozitivně vnímám posun, který nastal v komunikaci mezi veřejnou správou a podnikatelským sektorem, který je hlavním hybatelem lázeňského cestovního ruchu. Myslím, že je nezbytné sledovat současné trendy v cestovním ruchu a ve spolupráci se zástupci podnikatelského sektoru neustále zvyšovat úroveň všech služeb v našem městě.

Proto mě trápí absence samostatného odboru pro cestovní ruch, který by naše lázeňské město mělo mít, aby mohlo svůj potenciál využít. Například i tak, že nabídneme více atraktivit pro rodiny s dětmi a aktivní turisty, kteří mohou vnímat naše město jako mírně ospalé. Je potřeba si uvědomit, že turistických míst v tuzemsku je hodně a nesmíme tento fakt podcenit.

Na co pozitivního se mohou obyvatelé města i turisté těšit v následujících měsících?

Já se nejvíc těším na dokončení rekonstrukce Jurkovičovy aleje, která si to už dávno zasloužila. Tato stezka, která spojuje centrum města a kolonádu s přehradou, je určena pěším, cyklistům a bruslařům, místním i přespolním. Po rekonstrukci to bude kvalitní komunikace pro trávení volného času. Z lokality města se sídlišti na ulicích Zahradní a Družstevní se dlouhodobě ozývají hlasy upozorňující na dopravní a parkovací problémy.

V roce 2015 se tak konečně obyvatelé dočkají venkovní parkovací plochy pro 200 aut, která pomůže vyřešit komplikovanou situaci v dané části města. Turisté si zase mohou přijet užít krásné babí léto v Luhačovicích, i na podzim se zde koná několik zajímavých kulturních a společenských akcí.

Ať už sem zavítají na jeden den, nebo na delší pobyt, věřím, že je přivítají malebné podzimní Luhačovice, jaké mám já sám nejraději.