Gastrofestival opět nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a nejlepší klobásu a další doprovodné programy včetně tradičních galavečeří pro náročné gurmány. Při nich ve Velkých Karlovicích každoročně hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou. Letos se pořadatelům podařilo k účasti získat Pavla Pospíšila, historicky prvního Čecha, který se stal držitelem tohoto prestižního ocenění.

„Michelinské galavečeře u nás bývají pravidelně vyprodané, hosté velmi vítají tuto možnost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat často i stovky kilometrů daleko. V minulosti již u nás hostovali michelinští šéfkuchaři z Itálie, Maďarska a postupně také oba aktuální držitelé michelinské hvězdy v České republice Oldřich Sahajdák a Roman Paulus. Letos uzavřeme český „trojlístek" díky Pavlu Pospíšilovi, který získal hvězdičku v Německu, kde trvale žije. Pavel Pospíšil se gastrofestivalů a podobných akcí účastní zcela výjimečně, o to větší radost máme, že přijal naše pozvání. Jako host Spa hotelu Lanterna připraví pro návštěvníky sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd," uvedl Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň i Resortu Valachy Velké Karlovice, který je hlavním pořadatelem akce.

Karlovský gastrofestival se během uplynulých šesti let zařadil mezi největší gastro akce svého druhu v ČR, jen loni jej navštívilo na 30 tisíc lidí. Vstup na gastrofestival je tradičně zdarma a vedle programu je pro návštěvníky atraktivní i místo konání - uprostřed přírody CHKO Beskydy, v malebném údolí Léskové ve Velkých Karlovic u hranice se Slovenskem. Ochutnávku specialit kuchařů místních hotelů, penzionů a restaurací tak mohou návštěvníci spojit s procházkou půvabnou valašskou krajinou. Celkem 14 gastro zastávek je rozeseto v údolí Léskové ve vzdálenosti do 3,5 km a hosté se mezi nimi mohou projít po cyklostezce Bečva nebo se svézt turistickým vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.

Kromě nabídky specialit místních kuchařů bude opět součástí Karlovského gastrofestivalu i mezinárodní farmářský trh plný poctivých domácích produktů za účasti producentů nejen z ČR, ale například i Slovenska či Maďarska. Vrcholem festivalu bývá nedělní soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek. Součástí jsou i kuchařské show, soutěž o nejlepší klobásu, řemeslný jarmark, posezením s cimbálovými muzikami, zábava a atrakce pro děti, barmanské večery či jedinečná frgálová manufaktura, kde si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů a odvézt si je jako stylový suvenýr s sebou domů. www.karlovskygastrofestival.cz

Tipy z letošního programu

2. 10. Galavečeře Spa hotelu Lanterna
3. – 4. 10. Gastro tour: ochutnávky specialit v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálová manufaktura
3. 10. Soutěž o nejlepší klobásu
3. 10. Michelinská galavečeře Pavla Pospíšila
3. 10. Galavečeře hotelu Horal
4. 10. Michelinský oběd Pavla Pospíšila
4. 10. Soutěž o nejlepší valašský frgál

Šéfkuchař Pavel PospíšilRenomovaný gastronomický odborník a historicky první Čech, který získal nejvyšší ocenění v gastronomii – michelinskou hvězdu, pochází ze Zlína, kde se narodil v roce 1944.
Pavel Pospíšil.Po absolvování kuchařského učiliště a gymnázia ve Vyškově a hotelové školy v Piešťanech krátce působil v bývalém Československu a pak se mu podařilo získat praxi ve Východním a následně i Západním Německu, kam po srpnových událostech roku 1968 emigroval.
V Německu nejprve několik let získával zkušenosti v michelinských restauracích a v roce 1979 si otevřel vlastní podnik, Merkurius v lázeňském městě Baden-Badenu. Restaurace zaujala jednoduchou a přitom výtečnou gastronomií s důrazem na české a moravské speciality a prakticky okamžitě se ocitla v hledáčku michelinských inspektorů. Ti jí legendárního „kuchařského Oscara" udělili v roce 1980. Merkurius postupem času obdržel i další kuchařská ocenění a zařadil se mezi nejlepší restaurace v Německu.
V roce 1996 Pavel Pospíšil svůj podnik prodal a otevřel si Pospisil´s Gasthof Krone v nedalekém Bühl-Oberbruchu. Ta se od otevření dodnes pyšní známkou Bib Gourmand, která v rámci michelinského hodnocení zaručuje „vynikající jídlo za přiměřenou cenu".
Do bývalého Československa se Pavel Pospíšil občas vrací, v poslední době zejména na Slovensko, kde spolupracuje se Slovenskou televizí na pořadu „Tajomstvo mojej kuchyně" a pro přílohu Hospodářských novin „Prečo nie" recenzuje slovenské restaurace. Gastrofestivalů či kuchařských show se z časových důvodů účastní zcela výjimečně.
Příležitost, kterou nabídne 7. Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích - tedy ochutnat degustační menu připravené Pavlem Pospíšilem mimo jeho domovský podnik v Bühl-Oberbuchu, bude tedy zcela mimořádná a neopakovatelná. Nenechejte si ji ujít.