„O problematiku školství ve Zlínském kraji se zajímám už řadu let a vím, že finanční situace jednotlivých zařízeních často není růžová. Také proto nadace SYNOT tyto instituce stejně, jako mimoškolní zájmové aktivity, dlouhodobě podporuje. Tato pomoc je v konečném důsledku určena především dětem, proto jsem si jistý, že jde o správný krok," uvedl podnikatel, senátor a zakladatel Nadace SYNOT, Ivo Valenta.

Ten také v průběhu slavnostního večera všechny přítomné hosty překvapil. Spontánně totiž rozhodl o tom, že nadační podporu z původně plánované částky ve výši 1,5 milionu korun, navýší o čtvrtinu – tedy o dalších téměř 400 tisíc korun, které mezi úspěšné žadatele rozdělí.

Mezi obdarovanými byly mateřské, základní, střední i vysoké školy, domy dětí a mládeže, základní umělecké školy a řada dalších organizací. Jejich zástupci se tak mohou pustit do realizace zamýšlených projektů či akcí.

„V minulém roce jsme se snažili zajistit bezpečnost pro děti, proto jsme si požádali o reflexní trička. Každá třída má svou barvu, takže se na výletech lépe poznáme. V letošním roce bychom se za nadační prostředky rádi podívali do Kněždubu, kde děti zjistí, jak žily naše babičky a prababičky," uvedla Vítězslava Černá, ředitelka Křesťanské mateřské školy ve Starém Městě.

„Naše hvězdárna prostředky využije na netradiční projekt Současný svět vědy a společnosti s podtitulem diskuzní fórum nejen pro mladé. Jedná se o sérii přednášek a besed s předními českými a slovenskými odborníky z oblasti vědy a techniky," doplil Libor Lenža, ředitel hvězdárny Valašské Meziříčí.

Také tentokrát Nadace SYNOT oceňovala. Speciální cenu za přínos v oblasti školství získali ředitelka Dětského domova ve Vizovicích, Eva Čapková, a rektor Univerzity T. Bati ve Zlíně, prof. Petr Sáha. Večer, který se konal ve zlínském Baťově institutu, všem přítomným zpříjemnil Slovácký komorní orchestr, ale také netradiční kvízová soutěž.

Nadace SYNOT, která ve Zlínském kraji působí již 16 let, letos rozdělí více než 30 milionů korun.