Absolventi obdrží osvědčení, které je podkladem pro možnost získání finančního příspěvku, případně i pro jednání o úvěru. Kurzy pro začínající podnikatele jsou určené především nezaměstnaným.

„Pokud je člověk neuplatnitelný na trhu práce a má dobrý podnikatelský záměr, kurz mu doporučíme, aby si doplnil mezery v podnikatelských dovednostech,“ vysvětlil vedoucí odboru speciálního poradenství uherskohradišťského úřadu práce František Dostálek.

Účastníci kurzu však nejsou jen z řad nezaměstnaných. „Přihlašují se například zaměstnaní na dobu určitou, kteří vědí, že přijdou o práci. Ale i matky na mateřské dovolené,“ dodal speciální poradce uherskohradišťského úřadu práce Bronislav Vajdík.

Po absolvování kurzu se odborníci na základě žádosti klienta rozhodují, zda je vhodné tomuto budoucímu podnikateli poskytnout další podporu.
„Ta může mít podobu dotací, půjčky nebo kombinace obou možností. Záleží na vypsaných projektech a rozpočtu daného úřadu. Příspěvek totiž není nárokovatelný,“ osvětlil Vajdík.

Motivací pro přihlášení k rekvalifikaci je i možnost získání výhodného úvěru. Například program Start u Českomoravské záruční a rozvojové banky umožňuje začínajícím podnikatelům získat bezúročný úvěr až do výše jednoho a půl milionu korun. Jednou z podmínek je absolvování odborného měsíčního školení u akreditované společnosti. Mezi něž patří i zlínská poradenská firma JVM-RPIC. Ta podzim chystá dva kurzy základů podnikání.
„Jejich cílem je objektivně informovat o tom, co to je podnikání a co je pro založení úspěšného podniku potřebné,“ uvedl jednatel zlínské poradenské společnosti JVM-RPIC Jiří Kučera.

První kurz by měl začít v září. „Zájemci se mohou přihlásit přes úřady práce ve Zlíně, Kroměříži a Uherském Hradišti,“ dodala poradkyně Kristýna Zechnerová. Ve druhém pololetí chystá i Úřad práce ve Vsetíně dva typy rekvalifikačních kurzů pro budoucí podnikatele. „Jeden se zabývá základy podnikání. Druhý rozsáhlejší má název Zakladatelé malých a středních podniků a realizujeme jej společně se sdružením CEPAC Morava,“ vyjmenovala vedoucí oddělení speciálního poradenství Ivana Némethová.