„Pod vedením vítěze Michele Taiariola se z TAJMAC-ZPS stala jedna z předních strojírenských firem v ČR a ve střední Evropě. Porota ocenila i to, že jeho firma je významným podporovatelem technického vzdělání v ČR," uvedla vedoucí partnerka EY v ČR Magdalena Souček.

Firma spolupracuje se středními i vysokými školami.

Taiariol pochází z italské podnikatelské rodiny, ve Zlíně žije 14 let, kde za rodinu řídí společnost. Za ocenění byl dnes rád.

„Je to dobré pro firmu, znamená to, že firma jede dobře, je zdravá," řekl dnes novinářům Taiariol, který byl vítězstvím překvapen.

Řídit společnost z Itálie nebylo efektivní, říká Podnikatel roku 2015

„Strach! Ne, to není to správné české slovo. Stres, to je ono," usmíval se Michele Taiariol, generální ředitel zlínské společnosti Tajmac-ZPS, když se jej novináři ptali na první pocity poté, co obdržel cenu Podnikatel roku 2015 Zlínského kraje.

Ital původem od Milána je ve Zlíně už čtrnáct let. Důvody jeho příjezdu do České republiky byly jednoduché. Jeho otec totiž zlínskou společnost před lety koupil.

„Jenže řídit společnost z Itálie nebylo moc efektivní. Otec nebyl spokojený s vedením firmy. Nabídl jsem se, že firmu ve Zlíně povedu. Přiznám se, že moje matka s tím moc nesouhlasila. Má ráda rodinu při sobě," vysvětluje sympatický Ital, jaké kroky ho přivedly do Baťova města, ve kterém žije i s přítelkyní.

Společnost Tajmac-ZPS se věnuje především strojírenství a vyváží do celé řady zemí světa. Období recese firma přežila beze ztrát a ještě se jí podařilo proces výroby zefektivnit.

„Zaměstnáváme ve Zlíně asi 700 lidí. Skupina Tajmac pak více než 1300. Jde především o mladé lidi. Snažíme si je i vychovávat," říká ředitel a pro příklady nemusí chodit daleko.

„Spolupracujeme s univerzitami ve Zlíně i Liberci. Podporujeme také střední školy," říká ředitel.

Své o tom ví například zlínská polytechnická průmyslovka. Té společnost věnovala či renovovala obráběcí stroje, na kterých se žáci učí. Dar nebyl rozhodně symbolický. Šlo o zařízení či práci v hodnotě milionů korun. Ze školy chodí také do firmy hojně na praxi a některým už skříňka v šatně i zůstane.

„Snažíme se mladé lidi podporovat. Je však stále obtížné sehnat kvalifikované odborníky. Po revoluci se zažila představa, že práce ve strojírenství s olejem a kovem je špinavá, neatraktivní. To ale přece není pravda. Je to jen jiná práce," říká ředitel a doba mu dává za pravdu.

Právě ve strojírenství je dnes hlad po kvalifikovaných odbornících, a tento obor tak nabízí i zajímavé výdělky.