VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: broskve chutnají s medem, sýry i rybou

Začínají dozrávat broskve. Nechejte se dalším dílem seriálu o vaření inspirovat, co s nimi…

28.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Že vás kromě zavařování a moučníků nenapadá, co s nimi? Pak čtěte dál a vyberte si recept, se kterým zaručeně zabodujete.

Ať už jste si broskve přinesli z trhu, obchodu nebo je očesali z vlastního stromu, vězte, že máte doma nejen mimořádně chutné ovoce, ale i skvělý zdroj vitaminů a minerálů. Pokud jich chcete zužitkovat maximální množství, doporučujeme konzumovat broskve čerstvé.

Složitá cesta k pecce

Jen tak se zakousnout do broskve ovšem představuje řadu úskalí. Za prvé semišová slupka ač jedlá je pro spoustu z nás v ústech téměř nesnesitelná, a pak je na místě se jí zbavit. Po oloupání je ale broskev zase nepříjemně kluzká a hrozí, že vám vyklouzne z rukou dříve, než ochutnáte první sousto.

V tom případě zvažte, zda pro vás nebude lepší ji nakrájet. Když se přesto odhodláte zakousnout do celého dobře uzrálého plodu, šťavnatá dužnina zřejmě způsobí, že budete mít od lahodné šťávy ulepenou bradu.

Zvládnete-li i to, dostanete se k samému srdci broskve velké členité pecce s vrásnitou strukturou.

Pokud budete mít štěstí na odrůdu, jejíž pecky lze snadno vyloupnout, gratulujeme. Nejspíš ale narazíte na pecku, kterou jen tak ven nedostanete, takže vám nezbude, než ji ohryzat a smířit se s většími či menšími ztrátami dužniny, která ulpí ve vrásnění mohutného jádra.

VYZKOUŠEJTE

Pečená treska s broskví

Treska pečená s broskví

Grilované broskve s medem

Grilované broskve s medem

Hrnkový broskvový dezert 

Hrnkový broskvový dezert

S medem, ořechy, smetanou

K čemu se broskve hodí, pokud je chceme použít jako ingredienci při vaření?

Obecně k sýrům a masu. Často se také nakládají do alkoholu, hodí se i k mandlím nebo šunce, jejich chuť vynikne, zjemníte-li je smetanou.

Pokud jde o dezerty a pečení, pak kombinujte s medem nebo ořechy a zakysanou smetanou. Ale i obyčejná bublanina, do které přidáte broskve, se stane rychlou a oblíbenou pochoutkou pro celou rodinu.

Chuť broskví se skvěle doplňuje také se zeleninou. Vyzkoušejte třeba jednoduchý salát z mrkve a kousků broskví a získáte nejen potřebnou dávku vitaminů, ale i osvěžující rychlou svačinku.

Komu bezpečně uděláte radost tímto extra sladkým ovocem jsou děti. Dejte jim nakrájené kousky broskve místo čokolády a uvidíte, že nešlápnete vedle.

Ideální jsou v létě u vody, protože broskve obsahují vysoký obsah vody, a zabraňují tak dehydrataci. A co teprve domácí broskvová zmrzlina!

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

28.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Barum rally. Ilustrační foto.
43

Zlínská Barum Rally se kvůli prasatům rušit nebude

Zádveřická rocková noc pod hvězdami
26

Protančená Zádveřická noc

VIDEO: Přepadení vlaku přilákalo davy lidí

Necelá stovka vojáků, paniček i dětí v dobových kostýmech se sešla v sobotu na vlakovém nádraží ve Valašských Kloboukách.

„Děkovačky“ v autobusech a trolejbusech ve Zlíně zřejmě zůstanou

Nejde o žádnou novinku, jen v červenci rozšířila na více spojů MHD ve Zlíně a Otrokovicích děkovné hlášení cestujícím před příjezdem vozu do cílové stanice. „Děkujeme cestujícím, že využívají MHD a služeb Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice,“ zní v autobusech a trolejbusech.

Povodně změnily vnímání armády, míní generál Voznica

SERIÁL POVODNĚ 97´/ Boj s velkou vodou a jejími ničivými následky vepsaly do dějin nové hrdiny. Jedním z nich je „povodňový generál“ Petr Voznica.

Fotbalisté Zlína remizovali i v generálce na ligu

Jako remízový tým vstoupí fotbalisté Zlína do ligového ročníku. V Opavě v sobotu remizovali 1:1, což znamenalo jejich čtvrtý nerozhodný výsledek v řadě. Ševci vedli po brance Diopa v 53. minutě, Slezané vyrovnali v závěru zásluhou Smoly. První ligový duel odehrají svěřenci trenéra Bohumila Páníka v neděli 30. července v Liberci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení