VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: broskve chutnají s medem, sýry i rybou

Začínají dozrávat broskve. Nechejte se dalším dílem seriálu o vaření inspirovat, co s nimi…

28.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Že vás kromě zavařování a moučníků nenapadá, co s nimi? Pak čtěte dál a vyberte si recept, se kterým zaručeně zabodujete.

Ať už jste si broskve přinesli z trhu, obchodu nebo je očesali z vlastního stromu, vězte, že máte doma nejen mimořádně chutné ovoce, ale i skvělý zdroj vitaminů a minerálů. Pokud jich chcete zužitkovat maximální množství, doporučujeme konzumovat broskve čerstvé.

Složitá cesta k pecce

Jen tak se zakousnout do broskve ovšem představuje řadu úskalí. Za prvé semišová slupka ač jedlá je pro spoustu z nás v ústech téměř nesnesitelná, a pak je na místě se jí zbavit. Po oloupání je ale broskev zase nepříjemně kluzká a hrozí, že vám vyklouzne z rukou dříve, než ochutnáte první sousto.

V tom případě zvažte, zda pro vás nebude lepší ji nakrájet. Když se přesto odhodláte zakousnout do celého dobře uzrálého plodu, šťavnatá dužnina zřejmě způsobí, že budete mít od lahodné šťávy ulepenou bradu.

Zvládnete-li i to, dostanete se k samému srdci broskve velké členité pecce s vrásnitou strukturou.

Pokud budete mít štěstí na odrůdu, jejíž pecky lze snadno vyloupnout, gratulujeme. Nejspíš ale narazíte na pecku, kterou jen tak ven nedostanete, takže vám nezbude, než ji ohryzat a smířit se s většími či menšími ztrátami dužniny, která ulpí ve vrásnění mohutného jádra.

VYZKOUŠEJTE

Pečená treska s broskví

Treska pečená s broskví

Grilované broskve s medem

Grilované broskve s medem

Hrnkový broskvový dezert 

Hrnkový broskvový dezert

S medem, ořechy, smetanou

K čemu se broskve hodí, pokud je chceme použít jako ingredienci při vaření?

Obecně k sýrům a masu. Často se také nakládají do alkoholu, hodí se i k mandlím nebo šunce, jejich chuť vynikne, zjemníte-li je smetanou.

Pokud jde o dezerty a pečení, pak kombinujte s medem nebo ořechy a zakysanou smetanou. Ale i obyčejná bublanina, do které přidáte broskve, se stane rychlou a oblíbenou pochoutkou pro celou rodinu.

Chuť broskví se skvěle doplňuje také se zeleninou. Vyzkoušejte třeba jednoduchý salát z mrkve a kousků broskví a získáte nejen potřebnou dávku vitaminů, ale i osvěžující rychlou svačinku.

Komu bezpečně uděláte radost tímto extra sladkým ovocem jsou děti. Dejte jim nakrájené kousky broskve místo čokolády a uvidíte, že nešlápnete vedle.

Ideální jsou v létě u vody, protože broskve obsahují vysoký obsah vody, a zabraňují tak dehydrataci. A co teprve domácí broskvová zmrzlina!

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

28.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Vítejte v Nekuřácké Lhotě: průvodce v zítřejším tištěném vydání

Koupání v bazénech hotelu Horal.
10

Dárek ke Dni dětí: termální bazény za korunu a žonglování v Razulákovi

Felicia se převrátila na střechu

Převrácená na střechu skončila na louce poblíž zlínské Velíkové felicie. Při nehodě se zranila řidička.

Tady strávil mládí Donald Trump

Donald Trump, nový prezident USA, nebyl vždy miliardářem. Neměl v New Yorku mrakodrap a nejezdil těmi nejdražšími vozy. V New Yorku se narodil a mládí strávil v tomto malém cihlovém domě.

Nový GM Zlína Hosták? Nebojím se, vzkázal. Vyslechne si Čajánka i Lešku

Nic není hotového, jedná se. Novým generálním manažerem hokejistů Zlína se má stát Martin Hosták. Někdejší útočník a v posledních letech hokejový expert a spolukomentátor České televize má ve funkci nahradit odstupujícího Karla Adamíka.

ON-LINE rozhovor s kapitánem zlínských fotbalistů Jakubem Jugasem

Ptejte se již nyní. Kapitán zlínských fotbalistů Jakub Jugas, který s týmem oslavil vítězství v MOL Cupu bude odpovídat na vaše dotazy v úterý 30. května od 11 hodin.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies