VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: čerstvé maso prozradí vůně

Střední Morava – Ve většině domácností patří maso k základním surovinám při přípravě pokrmů. Dobrá kuchyně se neobejde bez kvalitních surovin. Jak ale poznat dobré maso, které kupujeme v supermarketech? Není to jednoduché, říká odborník.

13.5.2011 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock

Obchodní řetězce nabízejí maso pěkně zabalené do průhledných fólií nebo krabiček a pro jistotu je oblepují spoustou samolepek, které mají zvednout důvěru zákazníků.

Nakupující je tak zavalen nepodstatnými informacemi a to důležité o kvalitě kupované potraviny mu uniká.

„Například staré a už zkažené kuřecí maso se pozná jen velmi těžko. Člověk musí věřit obchodníkovi,“ říká šéfkuchař Luděk Munzar ze společnosti Design Foods.

Hlídat barvu kupovaného masa je nejdůležitější. Barva vepřového by měla být sytá a růžová.

„Není to ale jednoduché rozeznat. Pokud je barva tmavá, jde již o starší maso. Nazelenalá už jednoznačně ukazuje na zkažené maso. Dá se také řídit datem spotřeby na obalu,“ vysvětluje Munzar.

Trochu jednodušší je situace v případě nákupu nebaleného masa.

„Zákazník pozná čerstvé maso podle vůně celkem jednoduše. Starší maso je takové nasmrádlé a na dotek oslizlé,“ dodává šéfkuchař.

Kuře raději bio

Kvalita prodávaného kuřecího masa je podle Munzara obecně nejnižší.

„Chovatelé je cpou steroidy, takže kvalita není dobrá. Kuřecí maso je sice dietní, protože má nejméně tuku, ale to je tak všechno. Pokud pochází z velkovýrobny, poznáte podle jeho vybledlé barvy,“ podotýká odborník.

Opravdu kvalitní „obyčejné kuřecí maso“ v supermarketu seženete v podstatě jen náhodou. Lepší je to v malých řeznictvích. I zde platí poučky jako v případě vepřového masa. Nejlépe se čerstvé maso pozná podle vůně a toho, zda není oslizlé.

„Jiná situace je v případě bio masa. Tam by se zákazník neměl dočkat žádného nepříjemného překvapení,“ dodává.

Hovězí jen z mladých kusů

Pokud chcete kvalitní hovězí maso, nejlepší je z býků mladších dvou let.

„Barva musí být sytě červená. Staré maso je až moc tmavé, spíš do zelena až černa,“ popisuje šéf kuchyně. I v tomto případě platí, že nejlepší je test nosem a kontrola případného slizkého povrchu masa.

Ledvinky, játra, srdíčka jsou lahůdkou pro labužníky. I u nich platí, že barva musí být zdravá – zelená až černá už je špatně. Vnitřnosti také nevydrží příliš dlouho čerstvé.

„Ideálně by se měly zpracovat ihned. Čerstvé vydrží maximálně tři čtyři dny,“ informuje Munzar, který dává přednost telecím ledvinkám a kuřecím játrům.

Kupujete-li maso už rovnou umleté, dávejte přednost hovězímu. Jeho kvalita je lepší než u vepřového, které bývá hodně tučné. Barvu by mělo mít červenou. Špatně je, když chytá duhové odlesky nebo je lehce došediva.

„Obecně platí, že určitě je lepší mlít si maso doma,“ podotýká.

Maso v mrazáku? Maximálně měsíc

Spousta lidí si maso skladuje v mrazáku. Ale ani zde není jeho trvanlivost nekonečná.

„Obecně platí, že aby kvalita masa zůstala, mělo by být zmrazené maximálně měsíc. Doma je potřeba maso řádně zabalit, aby se k němu nedostal mráz. Ideální je vakuové balení,“ říká kuchař.

Nabídka masa není příliš pestrá. Pokud chcete zvěřinu, musíte do specializovaných obchodů.

To samé platí o opravdu kvalitním a ne příliš obvyklém mase. Tyto obchody se soustředí do velkých měst, kde je poptávka. Situace se lepší alespoň v tom, že si lze maso objednat po internetu.

Více receptů a rad na serveru: www.vseovareni.cz

Jak připravit pikantní kuřecí játra

Doba:
příprava: 40–50 minut
vaření: 20–30 minut

Připravujeme pro: 4 osoby

Potřebujeme:
500 gramů kuřecích jater, 300gramů kuřecích prsou, 200gramů sterilizované kapie, jeden kus mladé cukety, dvě vejce, 70 gramů škrobové moučky, špetka soli, jedna kávová lžička zázvoru, 10 mililitrů slunečnicového oleje, jedna polévková lžíce cukru krystal, dvě kávové lžičky octu, jedna vrchovatá kávová lžička sladké mleté papriky, jedna kávová lžička sojové omáčky, 250 gramů bílého hlávkového zelí

Postup:
Kuřecí játra nakrájejte na stejnoměrné kousky, okořeňte je mletým zázvorem a promíchejte s vaječnými bílky a škrobem. Kuřecí prsa nakrájená na tenké nudličky spojte se solí, žloutky z vajec a paprikou namíchanou do škrobové moučky. Zelí nakrájejte na tenké nudličky a cuketu na silnější plátky. Cuketu krátce opečte na oleji. Nakonec zalijte zálivkou připravenou z vody, octa, cukru, soli a trochy škrobu. Kuřecí prsa zprudka opečte na pánvi v oleji. Na jiné pánvi pak v oleji osmahněte játra, přidejte k nim nakrájené sterilované paprikové lusky, zastříkněte je sladkokyselou zálivkou. Nechte je krátce podusit a podávejte spolu s cuketou a kuřecím masem.

Příloha:
rýže nebo rýžové nudle

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
14. května se věnujeme mexické kuchyni.

13.5.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Autogramiáda jezdců Barum Czech Rally Zlín 2017 v obchodním centu Zlaté jablko ve Zlíně.

Na Barum Rally dorazilo 135 posádek, 16 se omluvilo

Ilustrační foto

Trať městské erzety Barumky si lidé mohou v pátek večer projet na kole

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Hlasujte pro svou nejoblíbenější restauraci, hospodu, bar, pizzerii nebo bistro na střední Moravě.

První se opět prezentovali Turci. Itinerář zatím převzalo 132 pilotů

Stejně jako loni i v úterý se jako první v sekretariátě Barum Czech Rally Zlín prezentovala organizátorům 47. ročníku turecká posádka Murat Bostanci – Onur Vatansever.

Startovní listina Barum Rally zdarma ve čtvrtečním Deníku

Deník vám ve svém zítřejším TIŠTENÉM vydání přinese zdarma startovní listinu nadcházejícího víkendového 47. ročníku Barum Czech Rally Zlín. Kromě seznamu pilotů soudobých vozů zde najdete i účastníků 10. ročníku Star Rally. (spo)

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? Nejen na to se můžete ptát vedoucí fyzioterapeutky Kroměřížské nemocnice Pavly Zemanové. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení