VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: jak na nejlepší bramborový salát?

Další díl seriálu přináší zajímavé tipy, jak vylepšit nedílnou součást české vánoční kuchyně

22.12.2012
SDÍLEJ:

Bramborový salát. Ilustrační fotoFoto: vseovareni.cz

Je to klasika, bez které si Štědrý večer snad ani nedokážeme představit.

Každý ho připravuje kapku jinak, ale základ je vždy stejný brambory, zelenina a kyselá okurka.

Řeč je samozřejmě o bramborovém salátu, jehož nejoblíbenější variace vám dnes chceme představit.

Většina lidí ho připravuje z brambor uvařených na loupačku, kořenové zeleniny, jemně nakrájené cibule a nakládaných okurek. Ochutí horčicí, solí a pepřem a smíchají s majonézou.

Mnoho z nás přidává také natvrdo uvařené vejce, hrášek a cukr. Ti, kteří si s tradicí hlavu nelámou a rádi experimentují, se nežinýrují přidat jablko, jemný salám či kukuřici.

Worchester, kapari nebo bylinky

Zastánci zdravějšího stravování pak majonézu nahrazují jogurtem, kuchařští mistři zase rádi přidávají vývar nebo worchestrovou omáčku a kapari či bylinky, cibuli nahrazují šalotkou a salát zakápnou olivovým olejem, případně citronovou šťávou.

Záleží tedy jen na vás, jestli jste chuťoví minimalisté a vyhovuje vám ho připravit jen ze tří ingrediencí, nebo naopak smícháte úplně vše a těšíte se z pestrosti chutí.

VYZKOUŠEJTE:

Bramborový salát s čenekem, koprem a rajčaty

Bramborový salát

Bramborový salát po italsku

Bramborový salát

Rady pro váš skvělý salát

Tak či tak, je pár základních rad, které vám můžeme doporučit pro jakýkoli salát:

1.Vyberte odpovídající brambory. Do salátu patří brambory typu A, tedy salátové. Jsou pevné a při míchání se nerozpadnou na kaši.

2.Salát připravujte z ještě teplých brambor, přestože se v řadě receptů doporučuje uvařit si brambory den předem a loupat je za studena. Chutě se při přípravě salátu z teplých brambor mnohem lépe prolnou.

3.Všechny ingredience míchejte pečlivě, ale velmi opatrně, abyste brambory a zeleninu příliš nerozmačkali.

4.Salát si připravte s předstihem, nejlépe den předem, aby se dokonale uležel. Brambory do sebe natáhnou koření a majonézu a všechny chutě se perfektně spojí.

5.Nenechte se zviklat zaručenými recepty jiných. Když chcete vyzkoušet něco nového, inspirujte se. Pokud ale do svého salátu každý rok dáváte šunku, ale jste přesvědčení, že vajíčka do něj nepatří, nedávejte je tam jen proto, že to tak už roky dělá sousedka.

Více receptů, tipů a návodů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

22.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Lukáškovi zjistili leukémii v pěti letech.
2

Lukášek z Uherského Hradiště bojuje s leukemií. Kostní dření můžete pomoct i vy

Kriminálka muže dopadla až v Thajsku

FOTOGALERIE / Vsetínští kriminalisté se podíleli na vypátrání muže, který se před vězením ukrýval osm let. Dvaačtyřicetiletého podvodníka zadrželi v Thajsku.

Kopeckého určitě nepotrápím, je skromný Kresta

ROZHOVOR/ - Je hvězdou rallyového sportu a o velké zpestření se postaral také na včerejší tiskové konferenci před 47. ročníkem zlínské Barumky. Luhačovický Roman Kresta ji pojede po třech letech, když se na začátku července rozhodl k návratu na tratě. „Chtěl jsem si na chvíli udělat čas sám pro sebe a také jsem cítil motivaci svézt se,“ vysvětlil 41letý řidič Škody Fabia R5.

Zastávka Školní zůstane další týdny v provizorních podmínkách

Náhradní stanoviště zastávky MHD Školní ve Štefánikově ulici ve Zlíně před budovou Kongresového centra budou muset cestující využívat nějakou dobu ještě i po skončení prázdnin, jakkoli se s tím nepočítalo. Investorovi se původní termín rekonstrukce této zastávky nepodaří dodržet.

V areálu kovošrotu v Tlumačově hořela vyřazená cisterna

Požár staré nádrže cisterny v areálu kovošrotu řešili ve středu hasiči v Tlumačově. „Podle oznamovatele došlo při rozřezávání nádrže ke vznícení zbytků asfaltu,“ popsal mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení