VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: objevte kouzlo jedlých kaštanů

  Další díl našeho seriálu o vaření vám přináší zajímavé rady a tipy, co uvařit z plodů kaštanovníku

10.12.2012
SDÍLEJ:

Jedlé kaštanyFoto: www.vseovareni.cz

Zatímco v našich končinách patří hlavně ke koloritu předvánočního období, v jižní Evropě jsou jedlé kaštany celkem běžnou a oblíbenou součástí jídelníčku po velkou část roku.

Ještě v polovině 19. století byly v oblasti jižních Alp jedlé kaštany základní potravinou, která obyvatelům horských vesnic umožňovala přežít dlouhou zimu.

Čtyři až šest měsíců se živili převážně kaštany. Jedli je pečené, vařené, v polévce, jako eintopf nebo kaši. Sušené kaštany se snadno skladovaly a dřevo z kaštanových stromů bylo kvalitním stavebním materiálem.

S příchodem průmyslové revoluce a nástupem železnice již lidé nebyli odkázáni pouze na místní produkty a význam jedlých kaštanů jako potraviny klesl. Spolu s ústupem zájmu o jedlé kaštany mizely i kaštanové háje a staré vědomosti o jejich pěstování.

Kdo dnes ví, že dříve existovalo přes sto odrůd jedlých kaštanů?

VYZKOUŠEJTE

Řezy z kaštanového pyré

Řezy z kaštanového pyré

Kaštanová nutela

Kaštanová nutella

Kde se vzaly

Domovem kaštanovníků setých, nazývaných také „marony", je oblast Blízkého východu, severní Afriky a Středomoří.

Kaštanovníky rostou také na úbočích Alp ve Švýcarsku, Francii a také na Sicílii.

Severněji se kaštanovníky dostaly díky starým Římanům a jejich válečným výpravám, které podnikali do Germánie a Británie před mnoha staletími.

V Čechách se prý kaštanovníky poprvé objevily v roce 1679. Pěstitelé stromů zakládali kaštanové sady, takzvané kaštanky, a nejznámější z nich byl sad u Nasavrk. V jižní Evropě se zachovaly rozsáhlé kaštanovníkové porosty v Itálii a ve Francii.

Zajímavé je, že přes podobnost názvu není kaštanovník setý přímo příbuzný s u nás obvyklým kaštanovníkem koňským, jírovcem.

Hovězí plněné kaštany

Hovězí plněné kaštany

Kandované kaštany

Kandované kaštany

Zdroj vitaminů…

Jedlé kaštany jsou významným zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Obsahují vitamin C, B a E. Jsou vhodné i pro lidi s nemocemi srdce a vysokým krevním tlakem, pomáhají při onemocněních ledvin.

Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti.

V lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek proti kašli. Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky.

…a klenot v kuchyni

Syrové kaštany jsou trpké, konzumují se pouze po tepelné úpravě.

Využití kaštanů v přípravě jídel je obrovské. Zdaleka se neomezuje jen na pečení, i když to je asi nejznámější způsob jejich úpravy.

Ve Francii, Itálii a Švýcarsku jsou jedlé kaštany považovány za delikatesu. Vyrábí se z nich pyré, které je základem mnoha moučníků a zákusků. Kaštany se používají při výrobě nádivek k masům ve Spojených státech se nádivkou z jedlých kaštanů plní i slavnostní krocan.

Kaštany se používají k výrobě piva, pudingů, polévek, likérů, krémů, sirupů a sladkých nádivek nebo příloh ke zvěřině.

Ve francouzském Lyonu se z jedlých kaštanů, karamelu a medu vyráběl první známý a proslulý nugát Marrous glucés. Významné zastoupení mají jedlé kaštany v maďarské, chorvatské a slovenské kuchyni.

Slavnosti jedlých kaštanů

V Chorvatsku se na několika místech pořádají slavnosti kaštanů. Tyto festivaly se konají už od pradávna, ale tradice byla založena až v roce 1973 v Lovrani, Dobreči a Liganji.

Po dobu tří říjnových víkendů, kdy se slavnosti konají, jsou ve všech těchto místech velká tržiště, kde se nabízejí pochoutky a produkty výhradně z jedlých kaštanů přímo na ulici.

V restauracích a hotelích se servírují menu sestavené z pokrmů vyrobených z jedlých kaštanů, popíjí se Medica pálenka z medu a kaštanových květů.

Některá místa také organizují vycházky do kaštanových lesů spojené se sběrem kaštanů. Chorvaté sklizní kaštanů prostě žijí.

Pokud vás oříškově nasládlá chuť kaštanů nadchla, můžete si kaštanovník zasadit a časem sklízet vlastní plody. Kaštanovníky totiž patří k velmi pěkným a oblíbeným okrasným stromům. Nejlépe se jim daří ve vinařských oblastech, kde jsou chráněny proti větru a dešti a pokud možno zalité sluncem.

Teď si ale užijte sezonu kaštanů, která je v plném proudu. Příjemný podzim!

Více receptů, tipů a návodů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

10.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté Aukro Berani Zlín (v modrém) v nedělním 13. kole doma vyzvali plzeňské indiány.

V neděli na hokejové Berany v 15 hodin, pak na Fastav. A za polovinu!

Divoké prase - ilustrační foto.

Policejní odstřelovači v akci

Kdo bude stotisícím divákem Městského divadla ve Zlíně?

Stotisícího diváka 72. sezony očekává v pátek Městské divadlo Zlín.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

AKTUALIZUJEME

OBRAZEM: Hubertova jízda

Svátek svatého Huberta připadá na 3. listopadu, v různých jezdeckých stájích se ale konají Hubertovy jízdy jako připomínka parforsních honů často již od konce září.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení