VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: paprika trumfne ve vitaminu C i pomeranč

Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.

12.8.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍKarchiv

Paprika, původem mexická rostlina, se do Evropy dostala počátkem 19. století a brzy si našla své místo v kuchyních celého světa.

Minimálně středomořská, maďarská a pochopitelně kuchyně střední a Jižní Ameriky by bez ní nemohly existovat.

Paprika spadá do čeledi lilkovitých, kde jsou například zařazeny i brambory či rajčata. Vyniká svou barevností (zelená, červená, žlutá, bílá, černá), různými tvary a rozdílnou chutí.

U nás rozlišujeme dva hlavní typy, a to sladké papriky různých barev a chilli papričky.

VYZKOUŠEJTE

Plněné paprikové kroužky

Plněné paprikoví kroužky

Paprikové ražniči

Paprikové ražniči

Treska s paprikou

Treska s paprikou

Proč pálí?

Sladká paprika vyniká ve středomořské kuchyni, naopak chilli paprička je menší, hodně pálivá a používá se v různých kuchyních celého světa.

A proč tak pálí? Ve žlázkách papriky se vytváří alkaloid kapsaicin, který se dál rozšiřuje hlavně do semen. Jeho požití v ústech způsobuje intenzivní pocit pálení.

Paprika je typická pro mnohé světové kuchyně. Podívejme se do té, která je nám nejblíže.

V maďarské kuchyni se používá několik druhů papriky peprné, sladké, segedínské sladké, lahůdkové, polosladké, sladkojemné a růžové.

Bez nich se totiž neobejdou místní speciality, jako jsou guláš, perkelt, paprikáš, tokáň či lečo. Maďaři nejčastěji papriku kombinují s cibulí, rajčaty, česnekem, kysanou smetanou a slaninou.

Prevence migrény

Paprika obsahuje spoustu vitaminů, například C, B1, B2 a E. Kromě toho v ní najdeme i draslík, hořčík, vápník, křemík, fluor, kyselinu listovou, zinek, jód a železo. Obsahuje více než devadesát procent vody a červená paprika dokonce třikrát více vitaminu C než pomeranč.

Konzumace papriky mírní bolesti žil, posiluje srdce, cévy, sliznici a krevní oběh, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje zrak, zpevňuje vazivové tkáně a je prevencí migrény.

Látka kapsaicin pak pomáhá při žaludečních a střevních infekcích a posiluje obranyschopnost lidského organismu.

Paprika se hodí do různých zeleninových salátů a příloh. Jíst ji můžeme jak čerstvou, tak i tepelně upravenou.

Z teplé kuchyně jsou u nás oblíbené hlavně papriky plněné mletým masem s rajskou omáčkou, v italské kuchyni je rádi grilují a vychlazené přidávají do studených předkrmů.

Paprika se často přidává do sýrů, uzenin, masitých jídel, tvarohů či omáček. Její použití není jen v potravinářském průmyslu, ale i v lékařství.

Jak oloupat papriku?

Mnozí z nás milují papriku také pro její slupku, jiným naopak vadí. Pro ty druhé máme tip, jak papriku slupky jednoduše zbavit.

Čerstvé a pevné plody různobarevných paprik nejdříve důkladně omyjeme, rozřízneme napůl, zbavíme semínek a celého středu.

Papriky vložíme pod gril (můžeme potřít troškou oleje) slupkou nahoru a grilujeme, dokud slupka neztmavne a netvoří „puchýřky". Mělo by stačit deset minut.

Poté papriky vložíme do mikrotenového sáčku a necháme vychladnout. Následně slupku z papriky lehce sloupneme. Pozor při grilování papriky často kontrolujeme, nesmí se totiž spálit dužnina.

Další možností je, že papriky pouze omyjeme, necháme vcelku a rozehřejeme nasucho plotýnku.

Papriky na plotýnku položíme a až se začne přichycovat skoro do černa, pomocí stopky otáčíme a „opálíme" ze všech stran. Pak papriku necháme trochu zchladnout a oloupeme.

Z oloupaných paprik můžeme připravit nejrůznější zeleninová i masová jídla, často se používá v kombinaci s rýží. Oloupané papriky můžeme i marinovat v oleji, dobře je doplní česnek a aromatické koření. Více receptů na

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

12.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Odchytové klece na divočáky na myslivecké střelnici ve Zlíně.
23

Když se prase otočí, klec se uzavře. Hejtman nevylučuje ani trávení divočáků

Ilustrační foto.

Auto srazilo na přechodu dvě mladé dívky

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

Zlínští krajští hasiči mají novou "tajnou zbraň". Pomohla jim při záchraně psa

I když se hasiči ve Zlínském kraji setkávají se situacemi kdy zachraňují psy, způsob, jak se jim to podařilo v pondělí odpoledne ve Valašských Kloboukách - Mirošově, nepamatují. Slovy svého mluvčího Libora Netopila, uvízlého pejska v kanalizaci jim prý pomohla vytáhnout tajná zbraň - pravá valašská klobása.

V úterý vyražte na velkou autogramiádu pilotů Barumky

První přímé setkání s největšími hvězdami letošního 47. ročníku Barum Czech Rally Zlín nabízí úterní autogramiáda, která od 18.30 hodin proběhne ve zlínském obchodním centru Zlaté jablko.

AKTUALIZOVÁNO

Řidička nedobrzdila za stojícím autem, náraz zranil chodkyni

Poklidnou atmosféru lázeňského města Luhačovice v pondělí dopoledne narušila dopravní nehoda dvou osobních vozidel a chodkyně v centru městečka. Řidička Škody Superb zastavila před přechodem pro chodce, avšak řidička za ní jedoucího vozidla nestihla dobrzdit a narazila do vozu před sebou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení