VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: saláty a dresinky nepatří jen k létu

Seriál Deníku vám pomůže objevit krásu sezonních potravin, které jsou k dostání na trzích

14.10.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Spousta receptů, zajímavostí, tipů na www.vseovareni.cz

V poslední době se rozmáhá tendence používat při vaření sezonní potraviny.

Stává se tak po dlouhé době, kdy hypermarkety nabízely na oko pěkné, někdy až nepřirozeně zdravě vypadající pěstitelské produkty, jež v reálu neměly s chutnou a vitaminy kypící zeleninou pranic společného, přesto jsme je hojně konzumovali.

Přednost mají sezonní suroviny

Každé roční období nám však nabízí jistou škálu potravin, které bychom se měli snažit využít. Sezonními surovinami rozumějme ty, které mají v našich podmínkách přirozený výskyt v době aktuálního ročního období.

Nesezonní potraviny pak musejí být dováženy z jiných koutů světa, kde jsou z důvodu již předpokládaného převozu chemicky upravovány pro zachování struktury a vzhledu.

To vede ke ztrátě kvality a především chuti, o kterou by nám, konzumentům dobrého jídla, mělo jít přednostně.

Je libo klasiku?

Každý z nás se jistě setkal s naším nejproslulejším zimním bramborovým salátem.

Tento typicky český vánoční salát, který se každoročně připravuje v drtivé většině českých domácností, původně vychází ze salátu bavorského, obsahujícího jen vařené brambory ve větších kusech, než které známe dnes, cibuli, sůl, pepř, citronovou šťávu, nebo ocet.

Naše česká obdoba s kořenovou zeleninou, sterilovanými okurkami, popřípadě s hráškem a majonézou je klasické „počeštění“ a v nejedné domácnosti se připravuje hned v několika podobách jednotlivým strávníkům na míru.

Jak je zřejmé, i s přihlédnutím ke zvyku využívání sezonních surovin, nepatří saláty jen na letní jídelníček.

Stačí se zamyslet, co k takovému podzimu a zimě přirozeně patří. Kromě podzimního ovoce a zeleniny se zaměřme také na produkty s dlouhodobou trvanlivostí, přirozeně korespondující s tímto obdobím.

Například ořechy, dozrávající na podzim, nemusejí nutně najít uplatnění jen v salátech ovocných. Mohou být tepelně upraveny jako jedlé kaštany, nebo ponechány syrové.

Hrušky, jablka a švestky můžeme využívat čerstvé, sušené, nakládané nebo tepelně upravené.

Zmíněné podzimní ovoce se dá přirozeně propojit se zabijačkovými produkty a s masem jako takovým, dýní, dýňovými semínky a již zmíněnými ořechy.

Jablečný salát s jelítky a rozmarýnem je přesným příkladem, jak správně a originálně propojit typicky zimní zabijačkový produkt se sezonním ovocem a bylinkou, jež si dlouhodobě uchovává svou typickou vůni a chuť.

Ke zmíněné době zabijaček je vhodnou přílohou například nakládaný celer s česnekem, mletou paprikou, divokým kořením a solí.

Stejným způsobem lze upravit i čerstvé bílé zelí a s připojením opečené slaniny dosáhnete efektu, který má jiný chuťový rozměr než pouhé sterilované zelí ze sklenice. Salát s pečenou řepou a piniovými semínky sice nepatří nijak typicky na český jídelníček, ovšem základní myšlenka zachování ingrediencí bez chemického zásahu zde zůstala.

Dresinky a zálivky

Co se týče dresinků a zálivek, postačí nám většinou ingredience, které jsou i mimo letní měsíce v každém supermarketu běžně k dostání.

Rozmarýn, tymián, vinný ocet, hořčice, med a kvalitní olej jsou k dispozici celoročně ve stejné kvalitě a jejich škála využití je nepřeberná.

Takzvaný Vinaigrette je název dresinku, který původně vychází z alchymie a je vždy založen na bázi vinného octa s připojením dalších chuťově výrazných přísad, jako je pražený ořech, pečená slanina anebo rybí jatýrka.

Nerozumějme saláty tedy jen zeleninové směsi typu salát Caesar, Nicoise nebo Šopský, se kterými se v různých obměnách setkáváme v restauracích, a užijme si naopak jejich rozmanitost.

Připravil lektor školy vaření Chefparade Radek Jakubec

VYZKOUŠEJTE:

Salát s kachním masem, pečenými kaštany, hruškou a medovým dresinkem:

50 g - Pečeného kachního masa
1 ks - Čerstvá hruška (povařená v pomerančové šťávě s badyánem a hřebíčkem)
50 g – pečené kaštany
50 g – dubový salát

Medový dresink:
30 g – luční med
1 lžička hrubozrnné hořčice
1 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce 30% smetany
Špetka soli

Všechny suroviny dresinku smíchejte metlou a důkladně promíchejte se salátem těsně před podáváním.

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
15. října se věnujeme kysanému zelí

14.10.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté Aukro Berani Zlín (v modrém) v nedělním 13. kole doma vyzvali plzeňské indiány.

V neděli na hokejové Berany v 15 hodin, pak na Fastav. A za polovinu!

Divoké prase - ilustrační foto.

Policejní odstřelovači v akci

Kdo bude stotisícím divákem Městského divadla ve Zlíně?

Stotisícího diváka 72. sezony očekává v pátek Městské divadlo Zlín.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

AKTUALIZUJEME

OBRAZEM: Hubertova jízda

Svátek svatého Huberta připadá na 3. listopadu, v různých jezdeckých stájích se ale konají Hubertovy jízdy jako připomínka parforsních honů často již od konce září.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení