VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: několik skvělých jídel z brambor, vyzkoušejte

Receptů z brambor není nikdy dost, a tak vám po čase opět přinášíme několik originálních tipů. Třeba díky nim zjistíte, že hranolky, ameriky, krokety a chipsy nejsou tím nejlepším, co se dá z brambor připravit.

11.2.2014
SDÍLEJ:

Bramborové placičky se špenátemFoto: vseovareni.cz

Ovšem naši předci by vám zřejmě řekli, že nejlepší jsou brambory jen tak.

Nejběžnější přípravou totiž odjakživa bylo vaření brambor ve slupce nebo pečení v ohni. Uvařené se pak na stole loupaly, solily a zapíjely mlékem nebo podmáslím.

V jednoduchosti je síla

Když se na však na loupané brambory přidala cibulová jíška, říkalo se jim zajíšené.

V mnoha oblastech Čech a Moravy se jedly brambory s tzv. přibírkou. To znamenalo nabrat si na lžíci brambory a k nim přibrat polévku z kyselého mléka nebo podmáslí.

Dále se jedly brambory mačkané či šťouchané a oblíbená lepenice (brambory s kysaným zelím a cibulkou), nebo brambory omaštěné škvarky.

Když naše prababičky zjistily, že se z brambor dá vytvořit velmi kompaktní těsto, začaly z něj připravovat šišky, které ihned omastily, aby se neslepily a sypaly je cukrem a mákem, tvarohem, pracharandou (rozemletými sušenými hruškami), perníkem, polévaly rozvařenými povidly nebo pokapávaly medem, případně se jedly naslano podobně jako vařené brambory - omaštěné škvarky a smíchané se zelím nebo kapustou.

VYZKOUŠEJTE

Bramborové placičky se špenátem

Bramborové placičky se špenátem

Bramborové koblížky s parmazánem

Bramborové koblížky s parmazánem

Pečeně s lyonskými bramborami

PEČENĚ S LYONSKÝMI BRAMBORAMI

Bramborové pirožky plněné uzeným kuřecím masem

Bramborové pirožky plněné uzeným kuřecím masem

Bramborové šišky s perníkem

Bramborové šišky s perníkem

Knedlíky jako samostatný pokrm

Vzácněji se z těsta vařily knedlíky, které se však nepodávaly k masu jako nyní, ale byly samostatným pokrmem.

Mastily se sádlem se smaženou cibulkou, restovanou slaninou, nebo škvarky a jedlo se k nim zelí sladké i kysané.

Připravovaly se také chlupaté knedlíky ze syrových brambor, které se podávaly jako samostatné jídlo se zelím nebo omáčkou, nejčastěji houbovou, křenovou nebo česnekovou. Sypaly se ale i mákem nebo jen omastily sádlem.

VYZKOUŠEJTE

Bramborové rösti

Bramborové rösti

Anglické brambory

Anglické brambory

Zapečené brambory po staročesku

Zapečené brambory po staročesku

Salát s tuňákem a pečenými bramborami

Salát s tuňákem a pečenými bramborami

Řecké olivové brambory

Řecké olivové brambory

Placky a kaše

Nesmíme zapomenout na placky.

Pekly se na plotně i v troubě z těsta, které tvořily jen vařené brambory, hrubá mouka a vejce, ochucené pouze solí a kmínem.

Tyto jednoduché placky jsou prý na Vysočině dodnes natolik oblíbené, že se přikusují i ke kávě!

A co teprve brambové kaše!

Vařily se nejčastěji dva druhy - hedvábná byla s mlékem, jak ji známe i dnes a pak kaše nastavovaná krupkami nebo jáhlami. Ta se mastila sádlem s cibulkou nebo polévala povidly.

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

11.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Divoké prase - ilustrační foto.

Policejní odstřelovači v akci

Hra Smrt v hotelu Alexandria Městské divadlo
36

Kdo bude stotisícím divákem Městského divadla ve Zlíně?

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

AKTUALIZUJEME

OBRAZEM: Hubertova jízda

Svátek svatého Huberta připadá na 3. listopadu, v různých jezdeckých stájích se ale konají Hubertovy jízdy jako připomínka parforsních honů často již od konce září.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení