Mají mnoho zakázek

Ve stávajících prostorech by totiž společnost už nestačila plnit všechny objednávky.

„S ohledem na výstavbu haly budeme usilovat o nábor 30 - 40 dalších pracovníků. Hledáme dělnické i technické profese. Nyní zaměstnáváme přibližně 120 lidí. Naši zaměstnanci jsou z větší části obyvatelé obce Kaňovice a blízkého okolí," informoval ředitel firmy Josef Bělaška. Celková plocha nového objektu bude činit více než pět tisíc metrů čtverečních.

„Výrobně skladovací hala je navržena jako třířadová montážní linka pro výrobu a kompletaci kontejnerů. Součástí haly budou veškeré nutné profesní dílny a lakovna. Ve výrobní hale budou instalovány nové, modernější technologie, které umožňují zvýšení produktivity práce," vysvětlil ředitel. Vznik haly okomentoval i starosta obce Jiří Mikel, který ve společnosti také dříve pracoval.

„Sám jsem tam třináct roků pracoval, než jsem šel dělat starostu. Firma už je tu nějakých dvacet tři let a teď se hodně obměňuje a rozšiřuje. Je to určitě dobrá příležitost pro lidi. Otázka je, jestli tam budou chtít místní pracovat," uvedl starosta. Podle informací úřadu práce bude však muset firma patrně lovit uchazeče o práci i dál v okolí. Kaňovice se totiž mohou pochlubit nízkou mírou nezaměstnanosti. 

„Předpoklad získání zaměstnanců přímo v obci je poměrně malý. Obec má necelých 270 obyvatel a aktuálně jen sedm nezaměstnaných, takže zdroj pracovní síly přímo v obci nebude velký. Dopravní obslužnost Kaňovic je však poměrně dobrá. Spojení zajišťují linky několika dopravních společností," sdělila ředitelka krajského úřadu práce Miriam Majdyšová s tím, že Kaňovice jsou nedaleko hned tří měst Luhačovic, Uherského Brodu i Zlína.

„Každý člověk to může posoudit zcela odlišně, protože každý jinak zohledňuje časové a dopravní náklady ve vztahu k nabízené mzdě. Navíc se jedná o oblast s nízkou nezaměstnaností a profese, které jsou požadovány, jsou na trhu práce dlouhodobě nedostatkové," doplňuje ředitelka.

Jedním ze zaměstnanců, který ve firmě pracuje od počátku a je také přímo z Kaňovic, je i Ivan Vaškůj.

„Vzhledem k tomu, že tam vznikne tolik nových pracovních míst, tak si myslím, že je to pro obec prospěšné. Teď to mají noví majitelé, takže já si myslím, že to přínos bude," svěřil se pro Deník. V těchto dnech se dokončuje betonová konstrukce.

Stroj o váze 25 tun vyrobí Švédové

„Plánujeme, že do poloviny března bude již hala opláštěna. Následovat bude pokládka podlahy. Dále se zaměříme na technologii" popsal průběh stavby jednatel firmy Kamil Kaiser.

„Velkou raritou bude stroj na převoz kontejnerů, který nám na zakázku vyrábějí Švédové. Tato novinka urychlí proces nakládky a manipulaci s kontejnery ze současných 15 - 20 minut na neuvěřitelné 3 - 4 minuty. Celková váha stroje se pohybuje kolem 25 tun," popisuje ředitel Bělaška.

Veškeré náklady na výstavbu nové haly se pohybují zhruba kolem 80 milionů korun. Začátkem května tohoto roku se předpokládá spuštění zkušebního provozu.