Sobota 5. července 1997

Odpoledne začíná pršet. Nikoho ani nenapadlá, že pršet bude celých osmdesát hodin a déšť způsobí jednu z největších katastrof, ke kterým kdy na Moravě došlo.

Neděle 6. července 1997

Vydatné lijáky na některých místech vylévají vodu. Řeka Dřevnice zaplavuje sklepy a zahrádky ve svém okolí. Voda zároveň způsobuje dopravní komplikace i na silnicích.

Večer už musí policisté uzavřít kvůli vodě podjezd u Cigánova ve Zlíně. I na jiných místech kraje jsou kvůli nečekaným lijákům vyhlášena mimořádná opatření. Voda zcela odřízla od okolí obce Šarovy a Bohuslavice na Zlínsku. Zaplavené sklepy mají rovněž lidé z Kašavy. Nebezpečí přichází také od Fryštácké přehrady. Hráz nezvládá velký příval vody, voda proto přetéká nouzovým přepadem a zaplavuje údolí pod vodní nádrží.

S vodou bojují i hasiči na Kroměřížsku. V obci Rajnochovice rozvodněný potok zatápí šest rodinných domů. Celá pod vodou se během neděle ocitá i vesnice Poličná na Vsetínsku.

Situace se během několika hodin také podstatně zhoršuje na řece Moravě, sbírající vodu z menších přítoků. Jez ve Spytihněvi v okresu Uherské Hradiště musí začít propouštět všechnu vodu. A to znamená, že povodně zachvátí i další místa v Pomoraví, kde je vyhlášen třetí stupeň ohrožení.
Na některých místech Moravy napadlo během víkendu až osmdesát milimetrů srážek a předpověď počasí není ani na příští hodiny příznivá. Déšť má ustat až za neskutečných několik dnů.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Co se dělo před deseti lety - II.