Neděle 13. července

V Otrokovicích začíná voda pomalu opadávat. Dnes odpoledne už je na sídlišti Štěrkoviště hladina o půl metru nižší než před několika dny, kdy voda v těchto místech kulminovala. Nárazovou dezinfekci studní mají za úkol provést na výzvu okresní hygieničky obecní a městské úřady na Zlínsku. Řada studní byla totiž zaplavena nebo kontaminována splachy. Výzva se týká také potravinářských provozů a podniků veřejného stravování. Voda však nadále zůstává v katastru Zámoraví. Jedná se o oblast mezi Hulínem a Tlumačovem na Zlínsku. Přirozené údolí, kde se nachází dostihová dráha, připomíná obrovské jezero, které bude vysychat několik týdnů.

V Kroměříži dnes statici kontrolují mosty. Na Rajnochův most a na most na obchvatu kolem města v poledne najíždějí nákladní vozidla a zkoušejí, zda jsou mosty po povodních dostatečně pevné. Poté je otevřena i silnice směrem na Přerov. Asi 150 dobrovolných hasičů začíná obyvatelům Kroměříže pomáhat s odklízením škod. Zapojují se i hasiči profesionální.

Voda z řeky Moravy však zatím stále neopouští Uherské Hradiště. Historický střed města i přilehlá místa včetně nemocnice jsou už několik dní stále pod vodou. V některých částech Uherského Hradiště neteče voda z vodovodů, nejde elektrický proud a povodňová komise rozhodla, že bude uzavřen plyn. Přerušeno je také telefonní spojení, a to i v okolí města. Před setměním policejní, vojenské a hasičské hlídky rozvážejí stravu a už po několikáté nabízejí odvoz do bezpečí. Vracejí se však s prázdným nákladním prostorem.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

- Kritický stav v Hradišti, nutná byla evakuace

- Drama v Kroměříži i v Otrokovicích

- Voda zatopila pekárnu i sídliště, situace je kritická

- Před deseti pršelo vkuse 80 hodin, to nikdo nečekal. Pak přišla stoleá voda.