„Zlínští kriminalisté ve čtvrtek ráno sdělili obvinění za poškození cizí věci devatenáctiletému mladíkovi ze Zlínska. Zároveň předloží soudu podnět k podání návrhu na vzetí do vazby mladého muže, který v pondělí ve dvě hodiny ráno úmyslně zapálil dvě osobní auta zaparkovaná u rodinného domu ve Hvozdné," informovala zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Od hořících aut vzplál oheň i v garáži a rodinném domě, v němž v té době spala čtyřčlenná rodina.

Asi ve dvě hodiny ráno se vzbudili manželé, kteří v domě spali a ucítili kouř. Muž se vydal zjistit, co se děje. Venku uviděl oheň na kapotě jednoho ze zaparkovaných aut a plamen spatřil i pod druhým vozidlem. Od aut vedla hořlavá čára směrem k bráně.

„Muž se nejdřív snažil oheň uhasit sám. To se mu nepodařilo, proto čekal na příjezd hasičů," připomněla.

Kriminalisté společně se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelerantů hoření začali hned v pondělí dopoledne po uhašení požáru a vychladnutí požářiště ohledávat místo činu.

„Zpočátku pracovali se třemi vyšetřovacími verzemi. Odpoledne už měli jasno. Policejní pes našel jeden z akcelerantů hoření. Znamenalo to, že požár nebyla náhoda. Někdo jej založil úmyslně," uvedla Kozumplíková.

Policisty čekala mravenčí práce. K odhalení pachatele přispěly také záznamy z kamer, které se podařilo z hořícího domu zachránit.

„Hned následující den odpoledne si přijeli domů pro devatenáctiletého žháře, bývalého dobrovolného hasiče, kterého zadrželi a umístili do policejní cely," popsala policejní mluvčí.

Mladík nejdříve zapíral a tvrdil, že nic neudělal. Ve středu ráno se ale přiznal k tomu, že za pomoci benzinu zapálil obě auta. Vybral si je náhodně.

„Důvodem byla špatná sociální situace jeho rodiny. Proto se chtěl pomstít někomu, kdo je na tom finančně dobře. Napadlo ho, že by mohl něco zapálit a volba padla na dvě zaparkovaná auta. Polil je benzinem, zapálil a utekl," vysvětlila zlínská policejní mluvčí.

Nad svým skutkem bude mít zřejmě dost času popřemýšlet v některé ze zdejších věznic.

„V případě odsouzení by mohl za jejími zdmi strávit až tři roky," upřesnila. Celková škoda se podle předběžných odhadů vyšplhala minimálně k částce čtyři miliony korun.