„V důsledku zvýšeného sucha ve střežené zóně muničního areálu ve Vrběticích upozorňujeme všechny občany a pracovníky firem, kteří sídlí či vlastní nemovitost v blízkosti vyznačeného nebezpečného prostoru, aby s ohledem na nepřetržitou činnost všech složek Integrovaného záchranného systému nepoužívaly otevřený oheň ani zařízení se zvýšenou požární rizikovostí. Připomínám, že v celém areálu je stále ještě rozházeno velké množství munice po loňských explozích," varovala mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

V případě, že bude v nejbližších dnech nezbytné vykonávat jakoukoli činnost se zvýšeným rizikem vzniku požáru, například některé zemědělské práce, je podle Kozumplíkové nutné o tom informovat velitele zásahu nebo jeho zástupce, a to minimálně 48 hodin předem.

„Policie v tomto případě přijme vhodná režimová opatření, posílí požární hlídky a rozmístí hasičskou techniku," uvedla policejní mluvčí.

„Toto nařízení vyplynulo ze společné porady a tato preventivní opatření platí," uvedl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Podle něj v souvislosti s tím, jsou krajští hasiči připraveni vyčlenit odpovídající síly a prostředky k případné činnosti.

„V rámci prevence budeme také po vlastní linii kontaktovat starosty dotčených obcí a také zemědělské podniky a firmy," doplnil mluvčí krajských hasičů.

„Důrazně upozorňujeme na skutečnost, že požár v blízkosti muničního areálu a jeho případné rozšíření do nebezpečných oblastí by mohl mít závažné následky," upozornila Monika Kozumplíková.

Pro obyvatele dotčených obcí to však není nic neobvyklého.

„Pro nás jde o standardní stav," říká starosta obce Vlachovice-Vrbětice Zdeněk Hověžák. Vysvětlil, že veškeré výzvy a upozornění, hasičů i policie v souvislosti s areálem muničních skladů se obyvatelé dotčených obcí dozvídají ihned.

„Snažíme se je informovat okamžitě a všemi dostupnými způsoby, například hlášením obecního rozhlasu, nebo informacemi na stránkách obce," dodal Hověžák.