„Počet jednotek se snížil na pět, na místě zůstávají profesionálové ze Zlínského a Moravskoslezského kraje a také záchranný útvar z Hlučína," informoval mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Před polednem pak budovu opustily i tyto jednotky.

Netuší, jak to uvnitř vypadá

Škody se zatím vyčíslují jen předběžně. Do budovy totiž kvůli narušené statice nikdo nemůže.

„Netušíme, jak to uvnitř vypadá, ale předpokládáme, že jsme přišli požárem a následně vodou při hašení o všechny zásoby, které jsme tam měli," sdělil Bohuslav Komín, mluvčí společnosti HP Tronic, která má ve 103. budově své sklady. Podle prvních odhadů přesáhne škoda 210 milionů korun.

Další velké ztráty pak bude mít majitel objektu, společnost Cream Real Estate.

„V této chvíli nemáme žádné informace a probíhá šetření policie. Takže se zatím neodvažujeme vyčíslit výši škod. Do budovy zatím policie nikoho nepustila," sdělila Andrea Plichtová z firmy Cream Real Estate. V pátek také nebyla ještě k dispozici žádná oficiální informace ohledně statiky vyhořelé budovy. Mluvčí hasičů Netopil se obává, že starší část objektu bude muset jít k zemi.

„Statik se vyjádřil, že pokud tato část stavby nespadne sama, bude muset být stržena. Konstrukce v ní jsou totiž příliš narušeny. Případnou demolici si už ale musí zajistit majitel budovy," dodal Netopil.

Když včera skončilo definitivně hašení, začal také na místě pracovat vyšetřovatel se svým týmem. Najít příčinu ale může trvat podle krajské policejní mluvčí Jany Macalíkové týdny i měsíce.

„Zatím vyšetřovatel nevyloučil technickou závadu, nedbalost ani úmysl," sdělila Macalíková. Odpoledne mluvčí informovala, že práce specialistů i výslechy přinesly určitý posun. „Prozatím ale nic z toho nemůžeme zveřejňovat," řekla policejní mluvčí.

Použili kladivo

V šestipatrovém objektu začalo hořet ve středu kolem jedné hodiny v noci. Krotit plameny pomáhalo na dvě stovky profesionálních i dobrovolných hasičů. Na zdech budovy se přitom začaly objevovat praskliny. Také proto se hasilo především zvenku.

„Vzhledem k tomu, že ani intenzivní prolévání zadní části čtvrtého podlaží z plošin výškové techniky nevedlo k zásadnímu omezení hoření, pokusili se zasahující hasiči prorazit dva otvory ve zdivu příčky zasažené části, a to ze strany, kde nehořelo a která byla staticky stabilnější. Využili také stavební prostup ve vnitřní příčce," přiblížil zásah mluvčí Netopil.

Bourací kladivo prorazilo otvor, kterým se pak voda z hadic mohla dostat k ložisku hoření. V noci na čtvrtek se podařilo odčerpat veškerou vodu ve sklepech objektu a do půlnoci bylo ložisko hoření ve čtvrtém podlaží zlikvidováno.

JITKA VOGLOVÁ