Na jeho hašení se podílelo devět jejich jednotek a dvanáct cisteren. Požár se podařilo dostat pod kontrolu již brzy po jejich příjezdu, avšak dohašovací práce probíhaly téměř až do poledne.

„Obyvatele Slavičína a zejména pak Zahradní čtvrti, která byla zasažena zplodinami hoření nejvíce, nikdo neinformoval ani nevaroval," kritizoval postup odpovědných orgánů jeden z místních občanů František Fojtík.

Obyvatele nikdo neinformoval 
ani nevaroval

Tiskový mluvčí hasičského záchranného sboru Libor Netopil k tomu řekl: „Po příjezdu na místo požáru jsme samozřejmě vyrozuměli zástupce dotčených obcí."

Také zástupci města svůj postoj hájí. „Samozřejmě že jsme se zajímali o to, co tam hoří, zda obyvatelům nehrozí nějaká rizika a zda máme vydat varování," nechal se slyšet místostarosta města Pavel Pinďák. Své k tomu řekl i starosta Jaroslav Končický.

„Celou věc jsem konzultoval s velitelem zásahu," prohlásil. „Nejprve jsme o vydání varování uvažovali, ale po poradě s ním jsme od záměru upustili," prozradil.

„Byl jsem ubezpečen, že kouřová vlečka nejde na Slavičín a že lidem riziko nehrozí," vysvětlil.

„Zápach samozřejmě cítit byl, ale rozhodně to nebylo v nebezpečných koncentracích," doplnil. U požáru, který se rozprostíral na ploše zhruba sto krát padesát metrů, zasahovali nejprve hasiči ze Slavičína.

Postupně přijížděly další sbory z Bojkovic, Luhačovic, Vlachovic, Pitína, Štítné nad Vláří a Zlína.

Kvůli silnému kouři musela být použita i dýchací technika. Kromě vody byla k hašení použita i tzv. těžká pěna, která má zamezit přístupu vzduchu, který je nutný k procesu hoření.

Pravděpodobnou příčinou požáru bylo podle mluvčího hasičů samovznícení.

„Dojít k tomu může, pokud se k sobě dostanou materiály, které v kombinaci s vodou chemicky reagují a tím může dojít ke vzniku tepla a následně k samovznícení," vysvětlil Netopil. S jinými verzemi po-
dle něj v současné době vyšetřovatelé nepracují. „Nevzpomínám si, že bychom někdy řešili úmyslné zapálení skládky," dodal.

Celá situace tak u místních lidí opět vyvolává otázky týkající se provozu skládky, respektive toho, co všechno a jakým způsobem je na skládce ukládáno. Provoz je již dlouhou dobu obyvateli i představiteli města kritizován. Celou věc už řeší také Inspekce životního prostředí.

V neděli však skládka začala hořet znovu. „U požárů skládek se to může stát," prohlásil mluvčí Netopil.

„V množství navršeného odpadu mohou v hloubce tlít žhavá ložiska, která pokud prohoří až na povrch k přístupu vzduchu, mohou znovu vzplanout," dodal.

Hasiči tedy měli opět o zábavu postaráno. Na místě prováděli dohašování a dohled až do pondělního podvečera. Provozovatel skládky společnost Joga Luhačovice s. r. o. by nyní měla za pomoci těžké techniky zajistit sanaci skládky. Vyjádření jednatele společnosti Josefa Gabryše se nepodařilo získat. Pouze jedna ze zaměstnankyň jeho firmy sdělila, že dělají maximum pro to, aby situaci co nejdříve vyřešili.

Roman Buček